Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή στη Συρία

Ο ιταλός υπ. εξωτερικών Φρατίνι ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Σοκαρισμένη” δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Αστον. Η Τουρκία ζήτησε από τη Συρία να μην επιτίθεται στους διαδηλωτές

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ καταδίκασε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Χαμά της Συρίας που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 95 ανθρώπων.

“Ζητάμε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να λάβει μία πολύ αυστηρή θέση”, δήλωσε ο Φρατίνι στο τηλεοπτικό δίκτυο TG2, προσθέτοντας ότι πρότεινε και “μία συνάντηση των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Δαμασκό”.

“Το καθεστώς (της Συρίας) διέπραξε μία αποτρόπαια πράξη καταστολής, προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων, ακόμη και η πρωτεύουσα επλήγη σφοδρά”, κατήγγειλε ο ιταλός υπουργός προσθέτοντας ότι “η Ιταλία ζητά την άμεση κατάπαυση των βιαιοτήτων”.

Ο Φρατίνι νωρίτερα είχε ζητήσει από το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να “σταματήσει αμέσως τις βιαιότητες” και να δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε ευρύ διάλογο με την αντιπολίτευση.

Εξάλλου η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δήλωσε “σοκαρισμένη” από το θάνατο πολιτών στη Χάμα.

“Είμαι σοκαρισμένη από τις τελευταίες πληροφορίες που κάνουν λόγο για πολλούς νεκρούς από την εντελώς αδικαιολόγητη επέμβαση των στρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας στην πόλη Χάμα”, αναφέρει η Αστον σε ανακοίνωσή της.

“Αυτή η επίθεση είναι ακόμη πιο απαράδεκτη καθώς έγινε μία ημέρα πριν την έναρξη του ραμαζανιού”, υπογράμμισε.

“Ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας οφείλουν να προστατεύουν τους πολίτες, όχι να τους δολοφονούν”, επεσήμανε η Αστον ζητώντας “να προσαχθούν στη δικαιοσύνη” οι δράστες αυτής της επίθεσης.

Εντωμεταξύ η Τουρκία ζήτησε από το καθεστώς της Συρίας να σταματήσει τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον πολιτών και να καταφύγει σε ειρηνικά μέσα για να αντιμετωπίσει το κίνημα αμφισβήτησης.

“Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκκλησή της στη συριακή κυβέρνηση να σταματήσει τις (στρατιωτικές) επιχειρήσεις και να προσανατολιστεί σε πολιτικές μεθόδους, προς τον διάλογο και ειρηνικές πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσης”, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Ανατολή.

Η Τουρκία “παρακολούθησε στενά και με υπομονή” την εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

“Αυτές οι (στρατιωτικές) επιχειρήσεις δεν θα φέρουν τη λύση”, εκτιμά το υπουργείο.

Διαβάστε επίσης

Συρία: 100 νεκροί διαδηλωτές από τανκς! Video ντοκουμέντο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε