Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Διεθνής κατακραυγή για τις δολοφονίες των ακτιβιστών

Πλημμυρισμένη από κόσμο η πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης ΦΩΤΟ REUTERS
Πλημμυρισμένη από κόσμο η πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης ΦΩΤΟ REUTERS

Η Αίγυπτος, η οποία το 1979 έγινε το πρώτο αραβικό κράτος που υπέγραψε ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ, κάλεσε

σήμερα τον ισραηλινό πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στον στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σήμερα τη μεγάλη λύπη του για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στη διάρκεια της ισραηλινής αιματηρής επιδρομής κατά του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας. Επίσης τον προέτρεψε να συλλέξει όλες τις πληροφορίες για τα όσα συνέβησαν το συντομότερο δυνατόν, ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο. 

Ο κ. Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ. Νετανιάχου ανέφερε επίσης ότι κατανοεί την απόφασή του να ακυρώσει την προγραμματισμένη για την Τρίτη επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο και να επιστρέψει στο Ισραήλ. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως θα υπάρξει “με την πρώτη ευκαιρία” μια συνάντησή τους . 

Η Αίγυπτος κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον ισραηλινό πρεσβευτή στο Κάιρο μετά τα γεγονότα με τον ‘Στολίσκο της Ελευθερίας'”, μετέδωσε το δίκτυο Nile TV σε σύντομη ανακοίνωση.  “Στολίσκος της Ελευθερίας” είναι το όνομα που δόθηκε στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Παρίσι Ντανιέλ Σεκ θα κληθεί σήμερα το απόγευμα για να δώσει εξηγήσεις για τη φονική ισραηλινή επιδρομή κατά του διεθνούς στολίσκου που κατευθυνόταν στη Λωρίδα της Γάζας.

 Την ίδια στιγμή και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπίντελεγκερ κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Βιένη για να δώσει “εξηγήσεις” για την ισραηλινή επίθεση.

 Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες σε ένα από τα πλοία του “Στολίσκου της Ελευθερίας” μπορεί να επέβαιναν επίσης ορισμένοι Αυστριακοί, προστίθεται σε ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, όπου επισημαίνεται ότι η αυστριακή πρεσβεία στο Τελ Αβίβ προσπαθεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για το θέμα αυτό. 

Την καταδίκη της για την ισραηλινή επίθεση εξέφρασε σήμερα η κυβέρνηση της Πορτογαλίας και ζήτησε την άμεση διεξαγωγή αμερόληπτης έρευνας.

“Η πορτογαλική κυβέρνηση εκφράζει τη βαθειά της λύπη για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, για την υπερβολική χρήση βίας κατά στόχων αμάχων και ζητεί την άμεση διεξαγωγή έρευνας για να αποδοθούν αμερόληπτα ευθύνες”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. 

“Η πορτογαλική κυβέρνηση εκφράζει εκ νέου τη βαθειά της ανησυχία απέναντι στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και ζητεί την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Το “αποτρόπαιο έγκλημα” που διαπράχθηκε από το Ισραήλ καταδικάζει και η Ιορδανία.

“Η Ιορδανία καταδικάζει απερίφραστα το γεγονός ότι άμαχοι γίνονται στόχοι. Δεν υπάρχει δικαιολογία για το Ισραήλ”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης Νάμπιλ Σαρίφ.

“Ο ισραηλινός επιτετραμμένος στο Αμμάν έλαβε επιστολή διαμαρτυρίας, ενώ η πρεσβεία της Ιορδανίας στο Τελ Αβίβ ενημέρωσε επισήμως την ισραηλινή κυβέρνηση για την καταδίκη αυτής της επίθεσης”, προσθέτει ο Σαρίφ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Πληροφόρησης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας κάλεσε εξάλλου τον πρεσβευτή του Ισραήλ στο Αμμάν Ντάνι Νέβο για να του εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τη φονική αυτή επίθεση, δήλωσε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το Βατικανό εξέφρασε επίσης σήμερα τη “λύπη και την ανησυχία” του για την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση.

“Πρόκειται για ένα άκρως οδυνηρό γεγονός, ιδιαίτερα λόγω της μάταιης απώλειας ανθρωπίνων ζωών. Το Βατικανό παρακολουθεί την κατάσταση με μεγάλη προσοχή και ανησυχία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για “κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, ενώ από την Αντίς Αμπέμπα, η Αφρικανική Ενωση δήλωσε συγκλονισμένη από το μακελειό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Δεκάδες νεκροί και τραυματίες στον στόλο της ελευθερίας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε