Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Δικαστής αθώωσε έναν από τους αστυνομικούς που κατηγορείτο για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι

Δικαστής αθώωσε έναν από τους αστυνομικούς που κατηγορείτο για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι

Ο Έντουαρντ Νίρο, ένας από τους αστυνομικούς που κατηγορούνταν για τον θάνατο του Φρέντι Γκρέι τον Απρίλιο του 2015, απαλλάχθηκε σήμερα από όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν. 

Ο θάνατος του Φρέντι Γκρέι, που οφειλόταν στα τραύματα που υπέστη κατά τη σύλληψή του κι ενώ τελούσε υπό αστυνομική κράτηση, ήταν ένα από τα περιστατικά που συνέβαλαν να ξεσπάσει ένα κύμα διαδηλώσεων και ταραχών εξαιτίας της αστυνομικής βίας σε βάρος κυρίως των μαύρων και άλλων μειονοτικών, ενώ επίσης συνέβαλαν στην ανάδειξη του κινήματος Black Lives Matter.

Ο Μπάρι Γουίλιαμς, πρόεδρος του μονομελούς πταισματοδικείου στο οποίο δικάστηκε ο Νίρο, ανέγνωσε την ετυμηγορία του σε μια κατάμεστη αίθουσα. Ο Νίρο, 30 ετών, δικαζόταν για επίθεση δεύτερου βαθμού, παράβαση καθήκοντος και διότι έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ενός ανθρώπου.
Δεν υπήρξαν ταραχές μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Όμως μια ομάδα διαδηλωτών καταδίωξε μέλη της οικογένειας του Νίρο μέχρι έναν χώρο στάθμευσης φωνάζοντας «χωρίς δικαιοσύνη, καμιά ειρήνη».

Η δήμαρχος της Βαλτιμόρης Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ εξέδωσε μια ανακοίνωση καλώντας να επικρατήσει ψυχραιμία και υπογραμμίζοντας πως το αστυνομικό τμήμα θα διεξαγάγει διοικητική έρευνα για την υπόθεση του Νίρο.
“Σε περίπτωση ταραχών στην πόλη, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε”, διεμήνυσε η δήμαρχος.
Στον Νίρο είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για την αδικαιολόγητη σύλληψη του 25χρονου Γκρέι τον Απρίλιο το 2015 και διότι δεν προστάτευσε τη σωματική του ακεραιότητα όταν ο νεαρός μεταφέρθηκε σε μια αστυνομική κλούβα, όπου υπέστη θανάσιμο τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη.

Ο δικαστής Γουίλιαμς τόνισε πως ο εισαγγελέας δεν απέδειξε την ενοχή του κατηγορουμένου. Πρόσθεσε πως ο Νίρο έδρασε με τον τρόπο “θα ενεργούσε κάθε αστυνομικός σε μια παρόμοια κατάσταση”.
Όπως ανέφερε, ο συνεργάτης του Νίρο, Γκάρετ Μίλερ, κατέθεσε πως ο Νίρο δεν πέρασε χειροπέδες στον Γκρέι.
Οι συνήγοροι του Νίρο υποστήριξαν πως η σύλληψη του Γκρέι ήταν δικαιολογημένη και πως ο αστυνομικός δεν ενεπλάκη παρά ελάχιστα σε αυτή. Δεν άγγιξε ποτέ τον Γκρέι, εκτός από όταν προσπάθησε να τον βοηθήσει να βρει τον αναπνευστήρα για το άσθμα του και όταν τον βοήθησε να εισέλθει στην αστυνομική κλούβα, τόνισαν.

Ο Νίρο –ένας από τους έξι αστυνομικούς που διώχθηκαν για το θάνατο του 25χρονου Γκρέι– ήταν ο δεύτερος αστυνομικός που δικάστηκε για την υπόθεση. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε