Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Δημοπρασία με κοσμήματα, ρολόγια και… αεροπλάνα!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
Συνήθως μια δημοπρασία έχει κοσμήματα, πίνακες και γενικά διάφορα είδη τέχνης, το πολύ και κάποια αυτοκίνητα. Η συγκεκριμένη όμως έχει και… αεροπλάνα.

Δεν πρόκειται όμως για μια συνηθισμένη δημοπρασία κάποιου γνωστού οίκου.
 
Οι αρχές στο Μεξικό θα πωλήσουν σε δημοπρασία πολυτελή αντικείμενα που έχουν κατασχέσει σε επιχειρήσεις εναντίον των ισχυρών καρτέλ των ναρκωτικών, περιλαμβανομένων δαχτυλιδιών με διαμάντια και ιδιωτικών αεροσκαφών, με τα έσοδα να διατίθενται για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.
 
Η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Φελίπε Καλδερόν προσπαθεί να κάμψει την δράση συμμοριών οι οποίες επιδίδονται κατά κύριο λόγο στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών με προορισμό τις ΗΠΑ — που τους αποφέρει, κατά εκτιμήσεις, 40 δις δολάρια το χρόνο.
 
Μετά από μια σειρά συλλήψεων στελεχών των καρτέλ εφέτος οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν υπάρχοντά τους σε δημοπρασίες. Ανάμεσά τους φιγουράρουν ένα ρολόι χειρός αξίας 300.000 δολαρίων· ένα δαχτυλίδι 12,25 καρατίων, από χρυσάφι και με ένα διαμάντι, με τιμή εκκίνησης 114.000 δολάρια· και τρία ιδιωτικά αεροπλάνα. Πρόκειται για μερικά μόνο από τα 12 εκατ. κατασχεθέντα αντικείμενα που δημοπρατούνται την επόμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα.
 
Στην πλειοψηφία τους τα κατασχεμένα αντικείμενα προέρχονται από τα τελωνεία όπου διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να εισαχθούν στη χώρα και όχι από το οργανωμένο έγκλημα, ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο “τα περισσότερα κοσμήματα και ρολόγια προέρχονται από εγκληματίες”, πρόσθεσε η πηγή αυτή, που μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της.
 
Ορισμένα από τα αντικείμενα που θα διατεθούν αναμένεται να “πιάσουν” 10πλάσια τιμή από εκείνη της εκκίνησης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
 
Τα έσοδα θα μοιραστούν στην εισαγγελία, στο δικαστικό σύστημα και το υπουργείο Υγείας.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε