Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Δημοψήφισμα για την αποπληρωμή χρεών από τους Ισλανδούς

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι πολίτες της Ισλανδίας αναμένεται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης τους που τους υποχρεώνει να πληρώσουν 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 340.000 Βρετανούς και Ολανδούς επενδυτές, με ποσοστό 80%.

Οι καταθέτες των δύο χωρών έχασαν τα λεφτά τους από το ισλανδικό «κραχ» το 2008. Τα χρωστούμενα καλούνται να τα πληρώσουν οι Ισλανδοί φορολογούμενοι, 12.000 ευρώ ο καθένας. Ο υπουργός Οικονομικών της Ισλανδίας και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας προσπάθησαν να ματαιώσουν το δημοψήφισμα. Παρ’ όλα αυτά,  η κεντροαριστερή πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι κάτι τέτοιο είναι «πρακτικά αδύνατον». «Δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου αν επικρατήσει το «Όχι», είπε ο Ισλανδός υπουργός Οικονομικών. «Απλώς θα παραταθούν οι συζητήσεις». 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απείλησε ότι μπορεί να μη χρηματοδοτήσει την Ισλανδία ως την έκδοση νέων ομολόγων το 2011. Η Βρετανία με τη σειρά της προειδοποιεί για μπλοκάρισμα της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας στην ΕΕ. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να στηρίξουν μια χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ, όπως η Ελλάδα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε