Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μέχρι το τέλος του 2017 θα έχει διεξαχθεί το δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι Βρετανοί αν θέλουν η χώρα τους να παραμείνει ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όρος να κερδίσει ο Κάμερον τις επόμενες εκλογές.

Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, που χαρακτήρισε το ενδεχόμενο πιθανής εξόδου της χώρας του από την Ε.Ε. «χωρίς επιστροφή».

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στο διάστημα από 2015 μέχρι το τέλος του 2017 και με την προϋπόθεση ότι θα επανεκλεγεί στις εκλογές του 2015, είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον στην ομιλία του στο χρηματιστηριακό κέντρο του Λονδίνου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι ο στόχος της ΕΕ για μία στενότερη ένωση δεν συμπίπτει με τους στόχους της χώρας του και προειδοποίησε επίσης ότι η κρίση χρέους είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μία αναμόρφωση που θα καταστήσει “αγνώριστη” την ευρωζώνη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί η χώρα του να “σηκώσει τη γέφυρα και να αποσυρθεί από τον κόσμο”, αλλά να παραμείνει στην ΕΕ ως “ενεργό και αφοσιωμένο” μέλος της. Πρόσθεσε ότι θέλει η χώρα του να παραμείνει σε μία ανανεωμένη ΕΕ, αλλά ότι η απογοήτευση στη Βρετανία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της μέχρι σήμερα.

Ο Κάμερον σχολίασε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχεται από “εκείνους που καταγγέλλουν τις νέες ιδέες ως αιρετικές”.

Η απόφαση του Κάμερον να δεσμευθεί για το δημοψήφισμα ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου σχολίασε ο ηγέτης του βρετανικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος.
“Το μόνο που επιχειρεί ο Κάμερον είναι να αναβάλει την οριστική λύση με μία βραχυπρόθεσμη και να σταματήσει να ασχολείται”, είπε ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου ( UKIP ) Νάιτζελ Φάρατζ, το κόμμα του οποίου βρίσκεται, σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις, στην τρίτη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, κυρίως εις βάρος των Συντηρητικών του Κάμερον.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο Φάρατζ είπε ότι οι περισσότεροι συντηρητικοί βουλευτές του Κάμερον, καθώς κι εκείνοι από τα άλλα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα στηρίξουν την πρόταση του πρωθυπουργού να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ.

“Δεν έχω αυταπάτες. Η νίκη αυτού του δημοψηφίσματος–αν και όποτε διεξαχθεί–δεν θα είναι εύκολη. Αλλά έχω την αίσθηση ότι η δουλειά του UKIP ξεκινάει σήμερα”, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Κάμερον υπόσχεται δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Συντηρητικοί βουλευτές ζητούν διαπραγματεύσεις για τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ

Κάμερον: “Πιθανή η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε