Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Δημοσιογράφος καταγγέλλει το κανάλι της για σεξιστική και ρατσιστική συμπεριφορά

Την έβαλαν σε δεύτερη μοίρα γιατί ήταν σαραντάρα, δεν φορούσε μίνι φούστες για να βλέπει ο κόσμος τα μπούτια της και την θεωρούσαν πλέον ήταν….τελειωμένη.
Το Fox Νews είναι σεξιστικό και ρατσιστικό, καταγγέλλει η δηµοσιογράφος του καναλιού Κάθριν Εριτζ. Και το τηλεοπτικό δίκτυο του Ρούπερτ Μέρντοκ, η κύρια φωνή της πολύ συντηρητικής Δεξιάς στις ΗΠΑ, ελέγχεται για µεροληπτική αντιµετώπιση των εργαζοµένων.
 
Ο ιδιοκτήτης του Fox Νews, ο µεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Μπορεί πριν από λίγες ηµέρες να αγνόησε τη σκληρή επίθεση εκ µέρους του προέδρου των ΗΠΑ («το Fox του είναι καταστροφικό για τη µακροπρόθεσµη ανάπτυξη της Αµερικής», δήλωσε ο Οµπάµα σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Rolling Stone»), δεν µπορεί όµως να αγνοήσει και τις κατηγορίες για διακριτική µεταχείριση που διατυπώνει η Εριτζ κατά της ναυαρχίδας του οµίλου του, του Νews Corporation.
 
Η µάχη της Εριτζ χρονολογείται από το 2006, όταν είδε να την περιορίζουν σε δευτερεύοντα καθήκοντα και άρχισε να συγκεντρώνει αποδείξεις για σεξιστικές και ρατσιστικές συµπεριφορές στο Fox. Διαπίστωσε πως µια σαραντάρα που δεν προσφερόταν για να εκτίθεται µε µίνι φούστα θεωρούνταν ήδη τελειωµένη και πως άλλες αδικίες έβλαψαν την καριέρα των µαύρων συναδέλφων της.
 
Σαράντα έξι ετών, µε διπλώµατα από το Χάρβαρντ και το Κολούµπια και µε σταδιοδροµία ως άνκοργουµαν στο ΝΒC, η Εριτζ άρχισε να εργάζεται στο Fox ως ανταποκρίτρια στο Λονδίνο και συνέχισε ως ειδική απεσταλµένη του δικτύου για θέµατα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτροµοκρατίας. Σήµερα καταγγέλλει πως στο κανάλι του Μέρντοκ ποιος θα προαχθεί, ποιος θα πάρει αύξηση και ποιος θα προβληθεί περισσότερο αποφασίζεται µέσα σε ατµόσφαιρα που θυµίζει εκείνη που επικρατούσε στις αρχές της δεκαετίες του 1960, πριν από τις κατακτήσεις του φεµινιστικού κινήµατος και του κινήµατος για τα δικαιώµατα του πολίτη. Αν είσαι γυναίκα, οσοδήποτε ικανή και να είσαι, πρέπει να αρκεστείς στις δεύτερες θέσεις. Εκτός αν έχεις εµφάνιση άξια για τις σελίδες του «Ρlayboy» και την προβάλλεις χωρίς ενδοιασµούς, όπως οι διάφορες Μέγκιν Κέλι, Κίµπερλι Γκιλφόιλ και Λιζ Κλάµαν…

Η καταγγελία της Εριτζ οδήγησε σε διενέργεια οµοσπονδιακής έρευνας. Η αµερικανική Επιτροπή Ισων Ευκαιριών στην Απασχόληση (ΕΕΟC), η οποία έχει εξουσίες δικαστικής αστυνοµίας, άρχισε έρευνα στο Fox Νews για «συστηµατικές διακρίσεις βασισµένες στο φύλο, την ηλικία, τη φυλή». Και οι κυρώσεις µπορεί να είναι βαριές.

 
Μερικοί υποψιάζονται πάντως ότι η καταγγελία της Εριτζ δίνει στους οµοσπονδιακούς αξιωµατούχους την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασµούς µε «το κανάλι του εχθρού». Το Fox έχει γίνει το «δίκτυο αναφοράς» του Τea Ρarty, ενός κινήµατος της υπερσυντηρητικής λαϊκίστικης Δεξιάς. Και, όπως γράφει ο Πολ Κρούγκµαν στους «Νιου Γιορκ Τάιµς», έχει προσλάβει ως έµµισθους συνεργάτες τους σηµαντικότερους υποψηφίους για το χρίσµα των Ρεπουµπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2012. Με αυτή την κίνηση, υπογραµµίζει ο νοµπελίστας οικονοµολόγος, «το Fox Νews φαίνεται πως έχει αποφασίσει ότι πλέον δεν έχει ανάγκη να διατηρήσει ούτε καν τα προσχήµατα της αµεροληψίας».
 
 
Από την εφημερίδα “Τα Νέα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε