Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο – Σχέδιο παραίτησης Χριστόφια ενόψει Μνημονίου

Δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο – Σχέδιο παραίτησης Χριστόφια ενόψει Μνημονίου
Προηγείται στην κούρσα των προεδρικών ο Ν. Αναστασιάδης, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Φουντώνουν τα σενάρια για παραίτηση Χριστόφια πριν οι κύπριοι πάνε στις κάλπες.
 

Ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι των δυο άλλων βασικών αντιπάλων του Σταύρου Μαλά, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, και Γιώργου Λιλλήκα, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ.
 
Αυτό δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας LS Prime Market Research & Consulting Ltd, που έγινε μεταξύ 29/9 και 4/10 και η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Σημερινή».
 
Στην πρόθεση ψήφου η δημοσκόπηση δείχνει ότι ο κ. Αναστασιάδης συγκεντρώνει 34,7%, ο κ. Μαλάς 18,5% και ο κ. Λιλλήκας 17, 4%. Ποσοστό 10,9% απάντησε ότι θα ψηφίσει «άλλο» υποψήφιο, 13, 8% «δεν ξέρω-δεν απαντώ» και ένα 4,1% δήλωσε ότι θα ψηφίσει λευκό.
 
Σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι η απόκλιση ανάμεσα στην απόφαση της ηγεσίας του ΔΗΚΟ να στηρίξει την υποψηφιότητα Αναστασιάδη και της πρόθεσης μεγάλου μέρους της βάσης του να κατευθυνθεί μάλλον προς τον Γ. Λιλλήκα.
 
 
Σχέδιο παραίτησης Χριστόφια ενόψει Μνημονίου με την Τρόικα
 
Το σενάριο για παραίτηση του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια προτού ολοκληρώσει τη θητεία του επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις του στην ελληνική πρωτεύουσα για την μη υπογραφή μνημονίου με την Τρόικα, το οποίο θα ακυρώνει την ΑΤΑ και τον 13ο μισθό και θα ανοίγει τον δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών. Πληροφορίες επιμένουν ότι σχέδιο παραίτησης συζητείται τόσο στο Προεδρικό όσο και στο χώρο του ΑΚΕΛ, με μόνιμη αναζήτηση την αποποίηση του πολιτικού κόστους από το δυσβάστακτο πακέτο μέτρων που απαιτείται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
 
Η δήλωση Χριστόφια ότι δεν μπορεί να αυτοακυρωθεί ως άτομο ούτε και να ακυρώσει κατακτήσεις στην επίτευξη των οποίων μπροστάρης ήταν το λαϊκό κίνημα, ενίσχυσε τις πληροφορίες ότι η «έξοδος» από το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα είναι μια επιλογή επί τάπητος που συνεχίζει να αξιολογείται από τους κυβερνώντες. Όπως και η ρητορεία ότι άλλοι ευθύνονται για την οικονομική κρίση.
 
Ο χρόνος «εξόδου» είναι ένα από τα στοιχεία στα οποία εστιάζονται οι συζητήσεις, καθώς αυτή την περίοδο μέχρι και τον Δεκέμβριο η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προοπτική για πρόωρες προεδρικές εκλογές και παραίτηση αρχές Δεκεμβρίου, άνκαι προβλημάτισε, φαίνεται να εγκαταλείπεται. Κι αυτό γιατί ο Πρόεδρος δεν θέλει να επηρεαστεί η άσκηση της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ. Ως επικρατέστερο προβάλλει το σενάριο για παραίτηση αρχές Ιανουαρίου, μετά τις γιορτές, οπότε δεν θα απαιτηθεί να στηθούν κάλπες πρόωρα για ανάδειξη Προέδρου ο οποίος ουσιαστικά να ασκήσει τα καθήκοντά του για ένα μήνα. Με παραίτηση τον Ιανουάριο, καθήκοντα προεδρεύοντος θα μπορεί με βάση το Σύνταγμα να ασκεί ο Πρόεδρος της Βουλής. Κάτι που σημαίνει ότι ο Γιαννάκης Ομήρου θα οδηγήσει το κράτος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, χωρίς η Κυπριακή Πολιτεία να υποχρεωθεί να υποστεί διπλές δαπάνες για το στήσιμο καλπών.
 
Σε ένα άλλο επίπεδο, οι κυβερνώντες θέλουν να κερδίσουν χρόνο για να αποφύγουν κι άλλο σφίξιμο της οικονομικής μέγκενης, αφού και ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή παραδέχεται την στενότητα των δημόσιων οικονομικών και το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών. Αναζητούνται επειγόντως οικονομικές ενέσεις που να επιτρέψουν την καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για το μήνα Νοέμβριο και μεταξύ των σκέψεων που διαρρέουν ότι γίνονται, είναι η πώληση χρυσού. Μια σκέψη που είχε οδηγήσει σε σκληρή σύγκρουση μεταξύ κυβερνώντων και αντιπολιτευομένων στο πρόσφατο παρελθόν. Η δεύτερη επιλογή που συζητείται είναι η εκταμίευση του απαιτούμενου ποσού από ταμεία προνοίας του ημιδημόσιου τομέα όπως έγινε σχετικά πρόσφατα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε