Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Δημοσκόπηση – “χαστούκι” σε Χριστόφια για Κυπριακό και οικονομία

Η απαξίωση της πολιτικής γενικότερα, αλλά και η αποδοκιμασία από τους πολίτες των χειρισμών της Πολιτείας για τα καίρια ζητήματα της πολιτικής ατζέντας, καταγράφεται και στο εκλογικό βαρόμετρο της “Kαθημερινής” Κύπρου για το 2011.

Ιδιαίτερα ανησυχητική θα πρέπει να είναι για την κυβέρνηση η μη έγκριση από τους πολίτες των χειρισμών του Προέδρου Χριστόφια για το Κυπριακό, με το αρνητικό πρόσημο για την κυβέρνηση σ’ αυτόν τον κρίσιμο τομέα να διευρύνεται σημαντικά τον τελευταίο χρόνο.

Διεύρυνση του αρνητικού πρόσημου για τον Πρόεδρο αποτυπώνεται και στην ερώτηση για τους χειρισμούς του στην οικονομία, αφού επτά στους δέκα συμπολίτες μας δηλώνουν μη ικανοποιημένοι.

Το όλο αρνητικό κλίμα επηρεάζει δραματικά και τη γενική εικόνα της κυβέρνησης, καθώς τα ποσοστά ικανοποίησης των πολιτών είναι παραπλήσια αυτών για τους χειρισμούς της στην οικονομία, στοιχείο το οποίο είναι ίσως δεικτικό για την προέλευση της αρνητικής στάσης και της γενικότερης απαισιοδοξίας των πολιτών.

Το μοναδικό ίσως ικανοποιητικό στοιχείο για την κυβέρνηση είναι το θετικό πρόσημο της εικόνας που διατηρεί, έστω και οριακά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφού η πλειοψηφία των πολιτών έχει θετική εικόνα για τον ίδιο. Πάντως και εδώ είναι δραματική η πτώση της δημοτικότητας του Προέδρου, αφού, τριάντα μήνες πριν, το βαρόμετρο της “K” είχε καταγράψει θετική εικόνα του Προέδρου από το 72% του πληθυσμού, με την πτώση της δημοτικότητας του Προέδρου να επιταχύνεται τον τελευταίο χρόνο.

Σημαντικά ευρήματα καταγράφει το εκλογικό βαρόμετρο της “K” όσον αφορά την άποψη των πολιτών στις πολιτικές θέσεις των κομμάτων για τα κύρια ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, το διακύβευμα δηλαδή των βουλευτικών εκλογών της 22ας Μαΐου.

Τα δυο μεγάλα κόμματα ισοψήφησαν στην ερώτηση για το ποιο κόμμα πιστεύουν οι πολίτες ότι έχει τις πιο σωστές θέσεις στο Κυπριακό. ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ παίρνουν έγκριση από έναν στους τέσσερις ερωτώμενους, ενώ ένας στους δέκα ανέφεραν το ΔΗΚΟ, με το ίδιο σχεδόν ποσοστό που αποδίδεται και στην ΕΔΕΚ.

Διαφοροποίηση από την εικόνα για το Κυπριακό προκύπτει στα θέματα οικονομίας, όπου ο ΔΗΣΥ παίρνει προβάδισμα έγκρισης με 29%. Το κόμμα της αντιπολίτευσης έχει την υψηλότερή του έγκριση στα θέματα Ευρώπης, με 40%, την ώρα που το ΑΚΕΛ καταγράφει για το ίδιο ζήτημα το πολύ χαμηλό ποσοστό του 16%. Στην αντίπερα όχθη, το ΑΚΕΛ καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό έγκρισης στα θέματα κοινωνικής πολιτικής (31%).

Η έλλειψη πολιτικής των κομμάτων στον τομέα της μετανάστευσης/λαθρομεταναστών είναι εμφανής στις απαντήσεις στη σχετική ερώτηση. ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ στηρίζονται μόνο από τους μισούς τους ψηφοφόρους σε αυτό το θέμα, ενώ ένα 17% των ερωτηθέντων δήλωσε πως “κανένα κόμμα” δεν έχει σωστή πολιτική για το θέμα. Ένα επιπλέον 16% δήλωσε πως δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να απαντήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το βαρόμετρο της “K” για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές συμπεριλάμβανε και ερωτήσεις που απαντούν σε ζητήματα της επικαιρότητας. Στο φλέγον ζήτημα της συνέχισης ή μη της συνεργασίας του ΔΗΚΟ με την κυβέρνηση του Προέδρου Χριστόφια, μόνον ένας στους τρεις που ρωτήθηκαν δήλωσαν πως θα πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία (34%).

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός της αποδοκιμασίας της συνεργασίας από την πλειοψηφία όσων ψήφισαν το ΔΗΚΟ στις βουλευτικές του 2006 (58%), ενώ σε αυτούς που δήλωσαν πως θα ψηφίσουν το ΔΗΚΟ το 2011 η αποδοκιμασία της συνεργασίας μειώνεται στο 51%.

Διασταλτικά κάποιος θα μπορούσε να συνδέσει με ασφάλεια τη χαμηλή συσπείρωση του ΔΗΚΟ με το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ ενισχυτικό στοιχείο αυτής της ερμηνείας είναι και οι διαρροές που καταγράφει το ΔΗΚΟ προς τον ΔΗΣΥ (9,6%), με βάση την πρόθεση ψήφου της ίδιας έρευνας.

Το 58% όσων ψήφισαν ΔΗΚΟ το 2006 αποδοκιμάζουν τη συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας. Από όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΔΗΚΟ τον Μάιο, το ποσοστό αποδοκιμασίας μειώνεται στο 51%.

Το 29% δηλώνει ότι εγκρίνει την πολιτική του ΔΗΣΥ στα θέματα οικονομίας, ενώ στο 31% ανέρχεται το ποσοστό έγκρισης της πολιτικής του ΑΚΕΛ στα θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε