Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Δίωξη για ανθρωποκτονία στον Τόμας Μέιρ για την δολοφονία της Τζο Κοξ που σόκαρε την Αγγλία! Τα πάνω – κάτω φέρνουν νέες δημοσκοπήσεις για το Brexit

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Η βρετανική αστυνομία άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία στον 52χρονο που φέρεται ως δράστης της στυγερής δολοφονίας της βουλευτίνας Τζο Κοξ
– Η δίωξη αφορά και σε κατηγορίες για σοβαρή σωματική βλάβη, κατοχή όπλου με πρόθεση διάπραξη εγκλημάτων και κατοχή επιθετικού όπλου
– “Μουδιασμένη” η κοινωνία της Μεγάλης Βρετανίας, λιγότερο από μια εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα για το Brexit, που θα μείνει στην ιστορία ως “αιματοβαμμένο”
– Αντιφατικά τα μηνύματα από τις νέες δημοσκοπήσεις

Η δολοφονία της Τζο Κοξ έχει συγκλονίσει τη Μεγάλη Βρετανία, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα μέχρι το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα καθορίσει το Brexit ή το Bremain. Δηλαδή την έξοδο ή την παραμονή της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δίωξη για ανθρωποκτονία

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία στον Τόμας Μέιρ, φερόμενο ως δράστη της δολοφονίας της βουλευτίνας Τζο Κοξ.

“Ασκήσαμε δίωξη σε έναν άνδρα για ανθρωποκτονία, σοβαρή σωματική βλάβη, κατοχή όπλου με πρόθεση διάπραξη εγκλημάτων και κατοχή επιθετικού όπλου “, δήλωσε ο Νικ Γουάλεν, επικεφαλής της αστυνομίας του Γιόρκσαϊρ, σε ανακοίνωση του.

Ο Τόμας Μέιρ, 52 ετών, αναμένεται να παρουσιαστεί στις δικαστικές αρχές στο Γουστμίνστερ στο Λονδίνο, ανέφερε ο Γουάλεν.

Νέες δημοσκοπήσεις φέρνουν τα πάνω – κάτω

Την ίδια ώρα, η υποστήριξη για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προηγείται κατά σχεδόν επτά μονάδες έναντι εκείνης για την έξοδό της από την 28μελή Ένωση, σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, στη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την BMG για την εφημερίδα The Herald, φαίνεται πως η πλευρά της “παραμονής” προηγείται με ποσοστό 53,3% έναντι 46,7% εκείνης της “εξόδου”.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε 1.064 ενηλίκων, από τις 10 έως τις 15 Ιουνίου, και δεν περιλαμβάνει όσους δήλωσαν “δεν γνωρίζω”. Ωστόσο, σε μία άλλη, διαδικτυακή δημοσκόπηση της BMG, το στρατόπεδο της “εξόδου” προηγείται με 55,5%, έναντι 44,5% εκείνου της “παραμονής”.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν από τη δολοφονία, την Πέμπτη, της Τζο Κοξ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να αναστείλουν την προεκλογική εκστρατεία τους.

Η δημοσκόπηση της BMG αναμενόταν να δημοσιοποιηθεί στις 16 Ιουνίου, αλλά καθυστέρησε λόγω της δολοφονίας της Κοξ.

Τι πιστεύει η αστυνομία

Παράλληλα, η βρετανική αστυνομία θεωρεί πως η Τζο Κοξ ήταν θύμα “στοχευμένης επίθεσης”. Οι αστυνομικές αρχές σημείωσαν ότι οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη για τη δολοφονία της 41χρονης Κοξ στρέφονται κατά προτεραιότητα στο ενδεχόμενο να ήταν μια πράξη “ακροδεξιού εξτρεμισμού”, εξετάζοντας ωστόσο και τα πιθανά ψυχολογικά προβλήματα του βασικού υπόπτου, όπως είπε η Ντι Κόλινς, η προσωρινή αρχηγός της αστυνομίας του Γουέστ Γιορκσάιρ, στη βόρεια Αγγλία.

Η Κοξ, που είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε την Πέμπτη από έναν άνδρα που σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ονομάζεται Τόμας Μέιρ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην έρευνα για την επίθεση συμμετέχουν και αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

“Είμαστε ενήμεροι για τις εικασίες που εκφράζουν τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις σχέσεις του υπόπτου με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και αυτή είναι μια σαφής γραμμή που ακολουθούμε στην έρευνα”, ανέφερε η Κόλις στην ανακοίνωσή της.

Η αστυνομία γνωρίζει επίσης όσα γράφονται στον Τύπο για τους δεσμούς του με ακροδεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις “που επίσης αποτελούν προτεραιότητα στις έρευνες, οι οποίες θα μας βοηθησουν να καθορίσουμε το κίνητρο της επίθεσης εναντίον της Τζο”, συνέχισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε