Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Δίωξη κατά του Reuters από την Τεχεράνη

Δίωξη κατά του Reuters από την Τεχεράνη

Μια δικαστική κίνηση κατά του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Τεχεράνη έχει αρχίσει μετά το βιντεοσκοπημένο ρεπορτάζ που δείχνει Ιρανές να κάνουν πολεμικές τέχνες, το οποίο οδήγησε ήδη το Μάρτιο στην “αναστολή” των δραστηριοτήτων του πρακτορείου στο Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα ιρανός αξιωματούχος.

Καμιά απόφαση για την επαναλειτουργία του γραφείου του Ρόιτερς δεν θα ληφθεί πριν από την “απόφαση του δικαστηρίου σε σχέση με τη διευθύντρια του γραφείου” Παρίζα Χαφέζι, δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος για τον ξένο Τύπο του υπουργείου Πολιτισμού Μοχαμάντ Τζαβάντ Αγατζαρί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Αγατζαρί διευκρίνισε ότι η Χαφέζι έχει ήδη καταθέσει δύο φορές σε δικαστή μετά τη μήνυση που κατέθεσε γυναικεία λέσχη πολεμικών τεχνών ύστερα από τη μετάδοση του βιντεοσκοπημένου ρεπορτάζ το οποίο κρίθηκε δυσφημιστικό.

Το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου δείχνει γυναίκες να ακολουθούν εκπαίδευση τύπου “νίντζα” στην πόλη Καράτζ, κοντά στην Τεχεράνη με τίτλο: “Χιλιάδες γυναίκες νίντζα εκπαιδεύονται για να γίνουν οι φόνισσες του Ιράν”.

Το Ρόιτερς είχε αλλάξει τον τίτλο αυτό αρκετές ημέρες αργότερα, μετά τις διαμαρτυρίες της Τεχεράνης και κατόπιν ζήτησε συγνώμη. Ωστόσο οι ιρανικές αρχές απέσυραν λίγο μετά τη διαπίστευσή τους απ΄όλους τους δημοσιογράφους του Ρόιτερς στην Τεχεράνη.

Ο Αγατζαρί δεν διευκρίνισε για ποιούς λόγους η Χαφέζι διώκεται, ούτε πότε και ενώπιον ποιού δικαστηρίου θα διεξαχθεί η δίκη.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο φάκελο, η διευθύντρια του Ρόιτερς της οποίας αφαιρέθηκε το διαβατήριο, μπορεί να διωχθεί κυρίως για “προπαγάνδα κατά του καθεστώτος” και “μετάδοση ψευδών ειδήσεων”.

Η διεύθυνση του Ρόιτερς ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι καταδικάζει την απαγόρευση που επιβλήθηκε στη διευθύντρια του γραφείου της Τεχεράνης να ταξιδέψει στο εξωτερικό, δηλώνοντας ότι η Χαφέζι “δεν πρέπει να κατηγορηθεί” για την υπόθεση αυτή στην οποία δεν φέρει “καμιά ευθύνη”, καθώς τα βιντεοσκοπημένα ρεπορτάζ του Ρόιτερς είναι ανεξάρτητη υπηρεσία από τη Σύνταξη του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε