Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Διπλωματικό επεισόδιο Ρωσίας – ΗΠΑ με απελάσεις – Το χρονικό του κατασκοπευτικού θρίλερ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε την είδηση πως οι αμερικανικές αρχές απέλασαν δύο Ρώσους διπλωμάτες από την Ουάσινγκτον μετά από περιστατικό που έλαβε χώρα έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα στις 6 Ιούνη, όταν ένας αμερικανός διπλωμάτης χτυπήθηκε από Ρώσο αστυνομικό.

“Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η αμερικανική κυβέρνηση απαίτησε την αποχώρηση δύο υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον χωρίς να παρουσιάσει το πρόβλημά της, με τους δύο συκγκεκριμένους υπαλλήλους.”

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μας ζήτησε να μην δημοσιοποιήσουμε το θέμα. Όπως βλέπετε, είναι σύνηθες για τους Αμερικανούς διπλωμάτες να κρατούν το λόγο τους, τόνισε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σέργκεϊ Ριάμπκοφ μιλώντας στα ΜΜΕ, αφήνοντας αιχμές για την δημοσιοποίηση του γεγονότος στην Washington Post.

Το άρθρο ισχυριζόταν πως ένας Ρώσος φρουρός “επιτέθηκε και έδειρε έναν Αμερικανό διπλωμάτη που προσπαθούσε να εισέλθει” στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, επικαλούμενο “Αμερικανούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για το περιστατικό”.

“Ο Αμερικανός διπλωμάτης – ή για την ακρίβεια, ο πράκτορας της CIA που δούλευε με την κάλυψη της πρεσβείας και επέστρεφε στην βάση του μεταμφιεσμένος έπειτα από δουλειά κατασκοπείας – επιτέθηκε σε άνδρα της αστυνομίας, ο οποίος έκανε την υπηρεσία του προστατεύοντας την διπλωματική αποστολή” εξήγησε ο Ριάμπκοφ.

“Το βίντεο από το περιστατικό προβλήθηκε στις 7 Ιουλίου στο NTV και μιλά από μόνο του – μέσα στη νύχτα ένας άντρας με καπέλο κατεβασμένο για να μη φαίνεται το πρόσωπό του, παρά το γεγονός πως είναι καλοκαίρι, πήδηξε έξω από το ταξί και έτρεξε προς την είσοδο της πρεσβείας, χωρίς καμία διάθεση να δείξει ταυτότητα. Όταν ο φύλακας έτρεξε να τον ανακόψει στην προσπάθειά του να αποσωβήσει μια πιθανή απειλή για τη διπλωματική αποστολή, εκείνος τον χτύπησε στο πρόσωπο με τον αγκώνα του, επίθεση εγκληματική” τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο Ριαμπκόφ τόνισε πως ο Αμερικανός πράκτορας που είχε ανάμειξη στο περιστατικό έπρεπε να απελαθεί μαζί με άλλον έναν πράκτορα της CIA ως απάντηση σε ανάλογες δράσεις που είχαν σα στόχο Ρώσους διπλωμάτες.

“Μετά τη μη φιλική αντιμετώπιση από τις αμερικανικές αρχές οι δύο υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας έπρεπε να φύγουν από τη Μόσχα. Κηρύχθηκαν “ανεπιθύμητοι” λόγω των δραστηριοτήτων τους που δεν είχαν σχέση με διπλωματία.” τόνισε ο Ριαμπκόφ. “Στις 6 Ιούνη, ένας ένας διαπιστευμένος Αμερικανός διπλωμάτης,

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δηλώνει ότι ο Αμερικανός ήταν διαπιστευμένος και έτοιμος να δώσει οποιαδήποτε ταυτότητα του ζητούνταν όμως αντί αυτού δέχτηκε αναίτια επίθεση.

ΠΗΓΗ: RT

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε