Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Διπλωματικό επεισόδιο με πορτρέτο του Μπιν Λάντεν

Το πορτρέτο του Οσάμα Μπν Λάντεν που έδωσε στη δημοσιότητα το State Department. ΦΩΤΟ REUTERS
Το πορτρέτο του Οσάμα Μπν Λάντεν που έδωσε στη δημοσιότητα το State Department. ΦΩΤΟ REUTERS

Το ισπανικό κοινοβούλιο κάλεσε τις ΗΠΑ να ζητήσουν συγνώμη από Ισπανό πολιτικό, επειδή χρησιμοποίησαν τα χαρακτηριστικά του.

“Φωτιά” στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισπανίας βάζει ένα πορτρέτο του Μπιν Λάντεν που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και δείχνει το πως θα μπορούσε να δείχνει σήμερα ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος παγκοσμίως.

Η φωτογραφία δείχνει τον Μπιν Λάντεν στην ηλικία των 52 ετών που είναι σήμερα, με μερικές ρυτίδες, γκρίζα μαλλιά και ένα κοντό μούσι.

Ωστόσο, το FBI προκειμένου να φτιάξει το πορτρέτο του Μπιν Λάντεν χρησιμοποίησε τα χαρακτηριστικά του Ισπανού βουλευτή της Αριστεράς, Γκάσπαρ Γιαμαθάρες. Η “μέθοδος” της αμερικανικής υπηρεσίας αποκαλύφθηκε από Ισπανούς χρήστες του διαδικτύου που εντόπισαν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στον αρχηγό της Αλ Κάιντα και τον Ισπανό πολιτικό.

Έτσι την Δευτέρα το ισπανικό κοινοβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει ανησυχία για την ασφάλεια του βουλευτή, δηλώνει “κατάπληκτο” για την μέθοδο των Αμερικανών και ζητάει να γίνει έρευνα στις ΗΠΑ.Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα συναντήθηκε χθες με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Ισπανία, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύτηκε να εξηγήσει το επεισόδιο στον Ισπανό βουλευτή.

Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι το FBI χρησιμοποίησε χαρακτηριστικά του βουλευτή και για την δημιουργία της εικόνας ενός υπόπτου για τρομοκρατία από τη Λιβύη.

Πάντως πηγές του FBI και της αμερικανικής πρεσβείας είπαν στα ισπανικά ΜΜΕ ότι ο αρμόδιος της αμερικανικής υπηρεσίας δεν βρήκε κατάλληλες φωτογραφίες στα προγράμματα του υπολογιστή και προτίμησε μία “μη εγκεκριμένη” μέθοδο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε