Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Διπλωματικός πυρετός για την απομάκρυνση του Μουμπάρακ

ΦΩΤΟ REUTERS

– Παραιτήθηκε η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και ο γιός του Αιγύπτιου προέδρου
– Μεταρρυθμίσεις ζητούν ΗΠΑ και Ευρώπη
– Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ
– Αναβάλλεται η επίσκεψη Παπανδρέου στο Κάιρο

Το κυβερνών κόμμα στην Αίγυπτο ανήγγειλε “μείζονα αλλαγή” στην ηγεσία του, με κορυφαία στελέχη να αποχωρούν, όχι όμως κι ο ίδιος ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, που γιά 12η ημέρα είναι αντιμέτωπος με μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις υπερ της αποχώρησής του από την εξουσία.

Αρχικά η αιγυπτική τηλεόραση είχε μεταδώσει οτι ο πρόεδρος παραιτήθηκε απο την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος κάτι που διαψεύστηκε μιαμιση ώρα αργότερα. Ωστόσο, απο την ηγεσία παραιτήθηκε ο γιός του προέδρου Μουμπάρακ, Γκαμάλ, ενώ από το αξίωμα του γ.γ. παραιτήθηκε ο Σάφουατ ελ Σέριφ. Ο αντικαταστάτης τους είναι ο Χόσαμ Μπαντράουϊ, έως τώρα μέλος του κόμματος, μέλος της Ανω Βουλής και του “Συμβουλίου των σοφών”.

Η κρίση στην Αίγυπτο στη διάσκεψη για την ασφάλεια

Κάλεσμα για “συντεταγμένη μετάβαση στη δημοκρατία” απηύθυναν πολλοί δυτικοί ηγέτες κατα τη διάρκεια της 47ης διάσκεψης για την ασφάλεια που γίνεται στο Μόναχο. “Δεν πρέπει να έχουμε στο Κάϊρο ένα κενό εξουσίας”, υπογράμμισε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον τόνισε ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθεί ο Σουλεϊμάν στην προσπάθειά του να συνεργαστεί με τις ομάδες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Επίσης, κάλεσε τη μελλοντική αιγυπτιακή κυβέρνηση “να κινηθεί αποφασιστικά προς τη Δημοκρατία”. Ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στο Κάϊρο, συνταξιούχος διπλωμάτης Φρανκ Γουάϊσνερ, που συμμετέχει σήμερα στη διάσκεψη στο Μόναχο, παρατήρησε ότι “κρίσιμος παραμένει ο ρόλος, που θα παίξει ο Χόσνι Μουμπάρακ, τις αμέσως ερχόμενες ημέρες”. Ωστόσο, εκπρόσωπος της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην διάσκεψη επισήμανε ότι τα όσα έχει νωρίτερα σήμερα δηλώσει ο ειδικός απεσταλμένος για την Αίγυπτο ο συνταξιούχος διπλωμάτης “δεσμεύουν μόνον τον ίδιο, ιδίως τα αφορώντα τον τωρινό ρόλο του προέδρου Μουμπάρακ. Αυτές, είναι δηλώσεις ενός απλού αμερικανού πολίτη”.

Παραμένουν στους δρόμους

Χιλιάδες Αιγύπτιοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ, πολλοί από τους οποίους έχουν κατασκηνώσει εκεί για μέρες με πανό και σημαίες. Η εργασιακή εβδομάδα αρχίζει την Κυριακή στην Αίγυπτο οπότε αναμένεται να ανοίξουν οι τράπεζες, μετά το κλείσιμό τους για μία εβδομάδα. Διοικητής του στρατού της Αιγύπτου απευθύνθηκε στους χιλιάδες διαδηλωτές σε μια προσπάθεια να τους πείσει να σταματήσουν τις διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν παραλύσει την οικονομική ζωή στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. “Έχετε κάθε δικαίωμα να εκφράσετε τα πιστεύω σας, αλλά σας παρακαλώ σώστε ό,τι έχει απομείνει από την Αίγυπτο. Κοιτάξτε γύρω σας”, τους είπε ο Χάσαν αλ Ροουένι. Το πλήθος αντέδρασε με φωνές ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να παραιτηθεί και ο Ροουένι κατέβηκε από το βήμα λέγοντας: “Δεν θα συνεχίσω να μιλάω εν μέσω τέτοιων ιαχών”.

Αξιοπρεπής αποχώρηση…

Οι “Τάϊμς της Νέας Υόρκης” συμφωνούν ότι το ζητούμενο είναι να αναχωρήσει, μετά από 30 συναπτά έτη, αξιοπρεπώς από τον θώκο της εξουσίας του ο Χόσνι Μουμπάρακ.
Μάλιστα, ρίχνεται η ιδέα να μείνει έως το φθινόπωρο, και μόνον, στην προεδρική κατοικία στο Σαρμ ελ Σέϊχ. Αλλη ιδέα, είναι να τού επιτραπεί η θεραπεία του σε ένα γερμανικό νοσοκομείο, όπως συνέβη τα λίγα τελευταία χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε