Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Δισταγμός Μέρκελ για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ελλειμμάτων

ΦΩΤΟ REUTERS

Αρνητική στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ελλειμμάτων δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε τους δισταγμούς στην πρόταση εννέα κρατών-μελών της ΕΕ, εφεξής τα δημόσια ελλείμματα να υπολογίζονται αλλιώς κι όχι όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η πρόταση προέρχεται από τη Σλοβακία και τις γειτονικές της χώρες (Ουγγαρία, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Σουηδία), που με επιστολή τους στις 6 Αυγούστου, ζήτησαν τα κόστη από τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που γίνονται τώρα σε πολλά κράτη της ΕΕ να συνυπολογίζονται στο μέλλον, όταν γίνεται λόγος για δημόσια ελλείμματα.

Ο αρμόδιος επίτροπος, Όλι Ρεν έχει δηλώσει πως θα τοποθετηθεί εν καιρώ. Το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με την επίσημη επίσκεψη, στο Βερολίνο, της πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ιβέτα Ραντίκοβα, η οποία επανέλαβε αυτές τις θέσεις της στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με την καγκελάριο Μέρκελ.

«Προσωπικά, διστάζω πολύ», επισήμανε η καγκελάριος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε στο Βερολίνο. «Αυτή η συζήτηση είναι δύσκολη αφενός, αφετέρου φοβάμαι ότι κατατείνει στην κατεδάφιση του Συμφώνου της Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το αντίθετο απ’ ό,τι μας χρειάζεται, σήμερα», πρόσθεσε.

«Ας αντλήσουμε πρώτα διδάγματα από την παρούσα κρίση, και τότε ας αλλάξουμε τις συνθήκες, αλλά με την έννοια του να επιβάλλονται κυρώσεις, όταν το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας παραβιάζεται», υπογράμμισε εξάλλου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε