Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Διχασμός στους Δημοκρατικούς! 1-1 Κλίντον – Σάντερς σε Κεντάκι και Όρεγκον

Διχασμός στους Δημοκρατικούς! 1-1 Κλίντον – Σάντερς σε Κεντάκι και Όρεγκον

Η Χίλαρι Κλίντον, έστω και με μικρή διαφορά, κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στο Κεντάκι αλλά ο Μπέρνι Σάντερς της πήρε το Όρεγκον. Η προεκλογική μάχη στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών εξελίσσεται διχαστικά και αυτό είναι κάτι που πονοκεφαλιάζει το κόμμα.

Η μικρή διαφορά με την οποία νίκησε η Κλίντον στο Κεντάκι είναι μια ακόμη απόδειξη της διάσπασης στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών στην κούρσα για το χρίσμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Το Κεντάκι θεωρούνταν μια μη φιλική προς την Κλίντον πολιτεία, που είχε χάσει στις γειτονικές Δυτική Βιρτζίνια και Ιντιάνα από τον Σάντερς.

Η νίκη στο Κεντάκι, πάντως, της δίνει ανάσα πριν από τους τελικούς προκριματικούς στις 7 Ιουνίου. Η Χίλαρι Κλίντον ήθελε να έχει “κλειδώσει” το χρίσμα για να μπορεί να… ασχοληθεί με τον Ντοναλντ Τραμπ, μοναδικό υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Σάντερς έχει αποδειχθεί πιο δυνατός αντίπαλος απ’ ό,τι περίμενε αλλά ακόμη κι έτσι η πρώην Πρώτη Κυρία και πρώην υπουργός Εξωτερικών διατηρεί μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό της ως προς τον αριθμό των εκλεκτόρων που έχει εξασφαλίσει και το πιθανότερο είναι να κερδίσει το χρίσμα. Της υπολείπονται 100 εκλέκτορες για να το κερδίσει αδιαμφισβήτητα.

Η ψηφοφορία στο Κεντάκι ακολούθησε επεισόδια που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο (14.05.2016) στη Νεβάδα, όπου οι υποστηρικτές του Σάντερς εξοργίστηκαν όταν τοπικοί αξιωματούχοι του Δημοκρατικού κόμματος αποφάσισαν να τερματίσουν συγκέντρωσή τους και να εμποδίσουν προσπάθειες να αποδοθούν στο βουλευτή του Βερμόντ περισσότεροι εκλέκτορες από αυτούς που κέρδισε αρχικά τον Φεβρουάριο, όταν είχε χάσει στις προκριματικές από την Κλίντον.

Ο Σάντερς τάχθηκε, φυσικά, στο πλευρό των οπαδών του, κατηγορώντας την ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος στην πολιτεία πως δεν φέρθηκε ισότιμα και με σεβασμό σε όλους τους υποψηφίους. Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των Δημοκρατικών πέρασαν στην… αντεπίθεση, κατηγορώντας την πλευρά του Σάντερς για ανέντιμη στάση και αδυναμία να ελέγξει τους υποστηρικτές του.

Η συνεχιζόμενη παρουσία του Σάντερς στον προεκλογικό αγώνα εγείρει την ανησυχία μεταξύ υποστηρικτών της Κλίντον ότι θα ζημιώσει την ικανότητά της να δώσει, με επιτυχία, μάχη ενάντια στον Τραμπ, αλλά οι δικοί της οπαδοί αντικρούουν το επιχείρημα με το ότι Τραμπ είναι υποψήφιος με τόσα ελαττώματα που η Κλίντον θα τον νικήσει με ευκολία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε