Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Δίχως τέλος ο ραδιενεργός εφιάλτης στην Ιαπωνία – Μετά το νερό, μολύνθηκε φυτό που καλλιεργείται στο Τόκιο

ΦΩΤΟ REUTERS

Ραδιενεργό καίσιο 1,8 φορά υψηλότερο από το κανονικό επίπεδο βρέθηκε σε ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό που καλλιεργείται σε ερευνητικό κέντρο στο Τόκιο.

Ο πανικός και η ανησυχία για τον ραδιενεργό εφιάλτη δεν έχουν εγκαταλείψει τους Ιάπωνες. Μόνο που τις τελευταίες μέρες έχουν αρχίσει να επηρεάζουν και τους κατοίκους της πρωτεύουσας, που βρίσκεται 240 χιλιόμετρα νότια της Φουκουσίμα.

Η είδηση πως μολύνθηκε το νερό και είναι ακατάλληλο για κατανάλωση από τα βρέφη οδήγησε τους κατοίκους της πρωτεύουσας στα μαγαζιά να αδειάζουν τα ράφια με το εμφιαλωμένο νερό. Την Πέμπτη, το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο την Μητροπολιτική κυβέρνηση του Τοκίο, μετέδωσε ότι υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας βρέθηκαν και σε πράσινο λαχανικό που καλλιεργείται στο Τόκιο.

Μόλυνση από ραδιενέργεια έχει βρεθεί σε διάφορα λαχανικά κοντά στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που ανιχνεύτηκε σε φυτό που καλλιεργείται στην πρωτεύουσα.

Νέος συναγερμός για ραδιενέργεια στη θάλασσα
Ιάπωνες επιστήμονες εντόπισαν “μετρήσιμες” συγκεντρώσεις ραδιενεργού ιωδίου-131 και καισίου-137 σε δείγματα θαλασσινού νερού που ελήφθησαν 30 χιλιόμετρα (18,6 μίλια) από τις ακτές, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Οι ιαπωνικές αρχές έδωσαν στην ΙΑΕΑ στοιχεία για τα δείγματα που συλλέχθηκαν στις 22-23 Μαρτίου, μετά την ανίχνευση ιωδίου και καισίου στο νερό κοντά στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Φουκουσίμα Νταίτσι.

Νέος απολογισμός, 27.000 οι νεκροί ή αγνοούμενοι
Περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που βύθισε στο πένθος και την απόγνωση την Ιαπωνία.

Ο νεότερος απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία –αλλά εκτιμάται ότι θα αυξηθεί- αναφέρει ότι οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι ανέρχονται στους 9.811, ενώ 17.541 άνθρωποι έχουν επισήμως κηρυχθεί αγνοούμενοι. 2.779 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι άστεγοι.

Διαβάστε επίσης
Επικίνδυνο το νερό και σε άλλη πόλη της Ιαπωνίας – Νέος σεισμός χτύπησε τη χώρα 

Υψος οκταόροφης πολυκατοικίας είχαν τα κύματα του τσουνάμι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε