Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

«Δολοφονία» η έκτρωση, «συνωμοσία» η καισαρική για τον Ερντογάν

«Δολοφονία» η έκτρωση, «συνωμοσία» η καισαρική για τον Ερντογάν

Νόμο με τον οποίο θα επιχειρήσει να απαγορεύσει τις εκτρώσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση Ερντογάν, ενώ το θέμα προκαλεί σάλο στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει την άποψή του ότι η έκτρωση είναι το ίδιο με φόνο. Το Σαββατοκύριακο προκάλεσε κατακραυγή από μέρους γυναικείων οργανώσεων, βουλευτών της αντιπολίτευσης και μεγάλο μέρος των ΜΜΕ όταν σε δυο ομιλίες του καταδίκασε τόσο τις αμβλώσεις και όσο και τις γεννήσεις με καισαρική, που σύμφωνα με τον ίδιο αποτελούν μέρος «μυστικών» συνωμοσιών με στόχο να ανασχεθεί η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας. Οι αμβλώσεις, υποστήριξε, αποτελούν «δολοφονίες».

«Ετοιμάζουμε ένα νόμο για τις αμβλώσεις και θα τον περάσουμε», είπε ο Ερντογάν σε εκατοντάδες επευφημούντες υποστηρικτές του κατά την τελετή των εγκαινίων ενός νέου νοσοκομείου στην Κωνσταντινούπολη.
Οι αμβλώσεις στην Τουρκία είναι νόμιμες από το 1983 ως την 10η εβδομάδα από τη σύλληψη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, που πρεσβεύει από θρησκευτική και κοινωνική άποψη συντηρητικές απόψεις, προωθεί εδώ και χρόνια την άποψη ότι κάθε οικογένεια πρέπει να έχει τουλάχιστον τρία παιδιά. Τον περασμένο μήνα, διέκοψε τον Φινλανδό πρωθυπουργό στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα για να υποστηρίξει ότι και οι Φινλανδοί πρέπει να έχουν ο καθένας τουλάχιστον τρία παιδιά. Σε μια επίσκεψή του στο Καζακστάν τον περασμένο μήνα, αποφασίζοντας ότι τα τρία παιδιά δεν φτάνουν, είπε στον Κοζάκο ομόλογό του ότι κάθε οικογένεια πρέπει να έχει πέντε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε επίσης ότι διαφωνεί με τις γεννήσεις με την μέθοδο της καισαρικής τομής, λέγοντας ότι και αυτές εντάσσονται σε μια «επιχείρηση» με στόχο τον περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού στην Τουρκία, διότι οι γυναίκες που επιλέγουν αυτού του είδους τις επεμβάσεις δεν μπορούν να κάνουν πάνω από δυο παιδιά.

Μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε σχέδια για την επιβολή μέτρων εις βάρος όσων νοσοκομείων διεξάγουν «μη αναγκαίες» επεμβάσεις για την γέννηση παιδιών με καισαρική τομή, αποκαλώντας τις αφύσικες.

Στην Τουρκία καταγράφεται υψηλό ποσοστό γεννήσεων με καισαρική, πάνω από 40% των γεννήσεων, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το 2011. Στη χώρα καταγράφεται όμως και το υψηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στον ΟΟΣΑ.
Τα ποσοστά των αμβλώσεων στην Τουρκία πάντως μειώνονται σταθερά αφότου η πρακτική νομιμοποιήθηκε το 1983, αν και αρκετοί Τούρκοι επιλέγουν να κάνουν λιγότερα παιδιά. Με 14,8 αμβλώσεις ανά 1.000 γυναίκες, η Τουρκία βρίσκεται πολύ πίσω από το αντίστοιχο μέγεθος που καταγράφει ο ΟΗΕ σε παγκόσμια βάση (28:1.000) και στην Ευρώπη (27:1.000).

Ο Ερντογάν θα έπρεπε να σταματήσει να επεμβαίνει στις επιλογές των γυναικών και να κυβερνήσει τη χώρα, δήλωσε βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλαδή.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είναι συχνά τραχύς στους τρόπους του, πολλές φορές μοιάζει με αυστηρό πατέρα, εκφέροντας συχνά κρίσεις για τους «κινδύνους» από το αλκοόλ και τα τσιγάρα και προκαλώντας ενόχληση στους πολίτες που δεν θέλουν ο συντηρητικός πολιτικός ηγέτης της χώρας να παρεμβαίνει στον τρόπο ζωής τους.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον χαρακτήρισε «μεταμοντέρνο δικτάτορα». «Ορισμένοι άνθρωποι που δεν έχουν αξιοπρέπεια ρωτάνε γιατί ο πρωθυπουργός παρεμβαίνει σε αυτά τα θέματα. Σε αυτή τη χώρα είμαι υπεύθυνος για κάθε θέμα. Ως πρωθυπουργός θα ασχολούμαι με όλα», απάντησε ο Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ερντογάν θεωρεί την άμβλωση φόνο

Γλύκες Ερντογάν στον Ολάντ

Ερντογάν : Τώρα Σαρκοζί φύγε για διακοπές!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε