Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Δολοφονίες, εκτελέσεις, λεηλασίες, βασανιστήρια… η καθημερινότητα της Συρίας

Δολοφονίες, εκτελέσεις, λεηλασίες, βασανιστήρια… η καθημερινότητα της Συρίας

Έβαλαν την ταμπέλα του «εμφυλίου πόλεμου» αλλά πέραν αυτού, δεν έκαναν τίποτα. Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να κωφεύει κι ας είναι κάθε έκθεση για την κατάσταση στη Συρία μια «γροθιά στο στομάχι».

Η τελευταία που είδε το φως της δημοσιότητας είναι αυτή της Διεθνούς Αμνηστίας. Περιγράφει τα εγκλήματα κατά αμάχων από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους πολιτοφύλακες που δρουν με πλήρη ατιμωρησία.

Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι διαθέτει “νέα ανησυχητικά στοιχεία” για ένα οργανωμένο σχέδιο διάπραξης εγκλημάτων σε βάρος του πληθυσμού “συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου”.

Η 70σέλιδη έκθεση με τίτλο “Φονικά Αντίποινα”, επικαλείται νέα στοιχεία εκτεταμένων και συστηματικών παραβιάσεων “που διαπράττονται στο πλαίσιο της κρατικής πολιτικής αντιποίνων σε βάρος κοινοτήτων που το καθεστώς υποπτεύεται ότι υποστηρίζουν την αντιπολίτευση και εκφοβισμού του λαού”.

Κάνει λόγο για εκτελέσεις χωρίς δίκη και άλλες παράνομες δολοφονίες, για άμεσες και χωρίς διάκριση επιθέσεις με άρματα μάχης, πυροβολικό και ελικόπτερα, για συστηματικές πυρπολήσεις και λεηλασίες σπιτιών και για αυθαίρετες συλλήψεις και βασανιστήρια.

Η σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα κρίσεων Ντονατέλα Ροβέρα, η οποία ερεύνησε επί εβδομάδες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη βόρεια Συρία.
“Σε κάθε πόλη και χωριό οικογένειες περιέγραψαν πώς στρατιώτες άρπαξαν από τα σπίτια τους συγγενείς τους-νέους, ηλικιωμένους και παιδιά, και τους εκτέλεσαν με πυροβόλα όπλα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έκαψαν τις σορούς τους”, τόνισε.

“Όπου πήγα, άκουγα ανθρώπους απελπισμένους να ρωτούν γιατί ο κόσμος στέκεται απαθής και δεν κάνει τίποτα”, πρόσθεσε η Ροβέρα και τόνισε ότι “αυτή η απάθεια της διεθνούς κοινότητας τελικά ενθαρρύνει τη διάπραξη περισσότερων εγκλημάτων”.

Στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να “άρει το αδιέξοδο και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει τις βιαιότητες αυτές και για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΗΕ: Σε εμφύλιο πόλεμο έχει μετατραπεί η σύρραξη στη Συρία

Τα «φαντάσματα» του Άσαντ: «φουσκωτοί» δολοφόνοι παιδιών και γυναικών

Πάνω από 100 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στη Συρία

Βρετανία: Δεν αποκλείεται μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Χωριό-φάντασμα στη Συρία -Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών – Δείτε το βίντεο των παρατηρητών του ΟΗΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε