Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Δονείται η Πορτογαλία από την πανεθνική απεργία από το 1988

“Τα μέτρα λιτότητας ήρθαν και θα μείνουν”, απαντά στους απεργούς η κυβέρνηση.

Η πορτογαλική κυβέρνηση δεν έχει “πρακτικά” κανένα περιθώριο ελιγμών για να ελαφρύνει τα μέτρα λιτότητας, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας της χώρας Χελένα Αντρέ απαντώντας στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν σήμερα τα εργατικά συνδικάτα.

“Ολοι οι Πορτογάλοι καταλαβαίνουν ότι το περιθώριο ελιγμών της κυβέρνησης για να αλλάξει την πολιτική της ή να αποσύρει τις προτάσεις της που αναφέρονται στον προϋπολογισμού του 2011 είναι πρακτικά μηδενικό”, δήλωσε η Αντρέ στο ραδιοφωνικό σταθμό TSF.

“Χωρίς τα μέτρα που ήδη έχουμε πάρει και αυτά που θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά οι συνέπειες για τους Πορτογάλους και την οικονομία θα είναι πολύ πιο σοβαρές”, πρόσθεσε.

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει την Παρασκευή τον προϋπολογισμό του 2011, που θα έχει στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας από το 7,3% που είναι τώρα στο 4,6% το 2011, κυρίως μέσω της μείωσης των μισθών στο δημόσιο τομέα, τη μείωση των κοινωνικών παροχών και την αύξηση των φόρων.

“Παρατηρούμε καθημερινά επιθέσεις όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας και τις αρνητικές τους συνέπειες για την οικονομία, γι’ αυτό το λόγο ζητάμε την ενότητα των Πορτογάλων για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές”, υπογράμμισε η Αντρέ.

Διευθυντής σούπερ μάρκετ πήρε σβάρνα με το αυτοκίνητό του απεργούς

 O διευθυντής ενός σούπερ μάρκετ στη βόρεια Πορτογαλία συνελήφθη σήμερα αφού έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε μία πικετοφορία τραυματίζοντας δύο συνδικαλίστριες, όπως δήλωσαν πηγές από τα συνδικάτα.

Ο διευθυντής του σούπερ μάρκετ συνελήφθη για “επικίνδυνη οδήγηση και για οπλοφορία”, διευκρίνισε στο πρακτορείο Lusa η αστυνομία της Μπράγκα.

Σύμφωνα με πηγές των συνδικαλιστών ο διευθυντής του σούπερ μάρκετ “έριξε το αυτοκίνητό του πάντω στις δύο συνδικαλίστριες, ενώ απείλησε με όπλο τα άλλα μέλη της πικετοφορίας”.

Οι δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, επιβεβαίωσε η αστυνομία. Σύμφωνα πάντως με τον συντονιστή των εργατικών συνδικάτων της Μπράγκα “τα τραύματά τους δεν μοιάζουν σοβαρά, όμως πονούσε το πόδι μίας από τις δύο γυναίκες, καθώς το αυτοκίνητο πέρασε από πάνω του”.

Οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της Πορτογαλίας (CGTP και UGT) οργανώνουν σήμερα την πρώτη γενική απεργία από το 1988, με την ελπίδα να αμβλύνουν την αποφασιστικότητα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πρώτη γενική απεργία από το 1988 σήμερα στην Πορτογαλία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε