Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Δώρο γενεθλίων ένα…αεροπλάνο!

Δώρο γενεθλίων ένα…αεροπλάνο!

Εσείς τι δώρο θα κάνατε σε κάποιον; Μια μπλούζα, ένα παντελόνι κάτι μικρό. Ένα αεροπλάνο όμως;

Ένα ξεχωριστό δώρο, ένα ιδιωτικό δικινητήριο αεροσκάφος Mc Donnell Douglas DC-9, έλαβε για τα 44α του γενέθλια ο βασιλέας Μσουάτι Γ’ της Σουαζιλάνδης, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπαρνάμπας Ντλαμίνι, την ώρα που η χώρα διέρχεται μία σοβαρή χρηματοοικονομική κρίση.

Όπως επέμεινε ο Ντλαμίνι, το αεροσκάφος αυτό, δεν αγοράσθηκε, αλλά είναι δώρο: “η κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητος έχει την τιμή να σας ανακοινώσει πως ο βασιλέας έλαβε ένα αεροσκάφος DC-9 που του δώρισαν οι συνεταίροι του για την οικονομική ανάπτυξη και οι φίλοι του, για τις μετακινήσεις του στο εξωτερικό”, πρόσθεσε.

Ο μονάρχης της Σουαζιλάνδης εόρτασε στις 19 Απριλίου τα γενέθλιά του με μεγαλοπρεπείς εορταστικές εκδηλώσεις, που στοίχισαν τρια εκατ. ραντ (293.000 ευρώ), τμήμα των οποίων πληρώθηκε από τα κρατικά ταμεία.

Το περιοδικό Φορμπς κατατάσσει τον Μσουάτι στη 15η θέση στον κατάλογο των μεγαλύτερων βασιλικών περιουσιών στον κόσμο, με προσωπική περιουσία που ανέρχεται σε 100 εκατ. δολάρια, μολονότι βασιλεύει σε ένα από τα ενδεέστερα κράτη στον κόσμο.

Η Πλατφόρμα Διασποράς της Σουαζιλάνδης, μία οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Νότιο Αφρική, απέρριψε τις εξηγήσεις που πρόβαλε η κυβέρνηση σχετικά με το αεροσκάφος.

«Κανένας οικονομικός συνεταίρος δεν θα ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του και εκ φύσεως όλες οι αναπτυξιακές υπηρεσίες δρουν εν μέσω πλήρους διαφάνειας. Αξιώνουμε όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τους δωρητές του αεροσκάφους και την τιμή του», τόνισε εκπρόσωπος της Πλατφόρμας.

Και η εκτός νόμου οργάνωση της αντιπολίτευσης Pudemo κατηγόρησε τον Μσουάτι ότι χρησιμοποιεί για τις δικές του τρυφηλότητες τα χρήματα των φορολογουμένων: «πάντοτε το έκανε εν κρυπτώ και πλέον είναι πολύ ισχυρός για να το παραδέχεται κιόλας. Πάντοτε εμείς λέγαμε πως η μοναρχία τούτη είναι ένας απύθμενος καιάδας για την οικονομία», τόνισε η οργάνωση.

Το 2002 ο Μσουάτι είχε χρησιμοποιήσει 2,7 εκατ. ευρώ για να αγοράσει ένα αεροσκάφος Bombardier Global Express 19 θέσεων, όμως η αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο, τα πολιτικά κόμματα και η αγανάκτηση της κοινωνίας είχαν εμποδίσει τον μονάρχη να πραγματώσει την αγορά αυτή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε