Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Δραματική η κατάσταση στη Συρία, 120 οι νεκροί σε μία μέρα – Σοκαριστικό βίντεο

ΦΩΤΟ REUTERS

82 μέλη των αστυνομικών δυνάμεων ασφαλείας και συνολικά 120 άτομα σκοτώθηκαν από «ένοπλες ομάδες» στην πόλη Τζισρ αλ Σουγιούρ στην επαρχία Ιντλιμπ της Συρίας. Ερασιτεχνικό βίντεο δείχνει στρατιώτες να κάνουν επίδειξη των όπλων τους.

«Μάρτυρες των δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας σκοτώθηκαν σε ενέδρα ένοπλων συμμοριών στη Τζισρ αλ Σουγούρ. Κατευθύνονταν προς την πόλη έπειτα από έκκληση για βοήθεια που είχαν δεχθεί από τρομοκρατημένους κατοίκους», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Διάφορες ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε μια πραγματική σφαγή. Ακρωτηρίασαν τα πτώματα και άλλα τα έριξαν στον ποταμό Ορόντη», μετέδωσε η τηλεόραση προσθέτοντας ότι παράλληλα κατέκαψαν πολλά κυβερνητικά κτίρια.

«Οι ένοπλες συμμορίες χρησιμοποιούν αυτόματα και χειροβομβίδες (…) ο λαός της Τζισρ αλ Σουγούρ ζητεί από τον στρατό να επέμβει γρήγορα», πρόσθεσε. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ακόμη οκτώ άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους όταν ένοπλοι ανατίναξαν το ταχυδρομείο της πόλης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας συγκρούστηκαν, νωρίτερα, με εκατοντάδες ενόπλους στην Τζισρ αλ Σουγούρ που είχαν στήσει οδοφράγματα στην πόλη, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

“Οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να τερματίσουν τον αποκλεισμό μίας από τις συνοικίες της πόλης που για λίγο είχε καταληφθεί από τους ενόπλους και τώρα μάχονται για να τερματίσουν τον αποκλεισμό και άλλων συνοικιών”, πρόσθεσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Σύρος υπουργός Εσωτερικών Μοχάμαντ Ιμπραήμ αλ-Σάαρ προειδοποίησε τις “ένοπλες ομάδες” ότι οι αρχές της χώρας δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια και θα απαντήσουν στις πολύνεκρες ένοπλες επιθέσεις στη βορειοδυτική πόλη.

“Θα ενεργήσουμε με σθένος και αποφασιστικότητα με βάση το νόμο και ποτέ δεν πρόκειται να σιωπήσουμε μπροστά σε ένοπλες επιθέσεις κατά της ασφάλειας της χώρας μας”, ανέφερε σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχοι της Συρίας μετέδωσαν μία τόσο μεγάλης έκτασης σύγκρουση μεταξύ αντικυβερνητικών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με ακτιβιστές τουλάχιστον 37 κάτοικοι της Τζισρ αλ Σουγούρ έχουν χάσει τη ζωή τους από το Σάββατο στη διάρκεια μίας στρατιωτικής επιχείρησης για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

40 νεκροί από τις συγκρούσεις της Κυριακής

Κάθε μέρα που περνά στη Συρία, «βάφεται» με αίμα. Εξαίρεση από τον θλιβερό κανόνα των τελευταίων μηνών δεν αποτέλεσε ούτε η Κυριακή, κατά την οποία σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι.

Οι 35 από τους νεκρούς έχασαν τη ζωή τους στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

27 πολίτες και 8 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στην Τζισρ αλ Σούγουρ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και στα γειτονικά χωριά, όπου από το Σάββατο πραγματοποιούνται επιχειρήσεις του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, διευκρίνισε ο Ράμι Αμπντελραχμάν.

Πιο βόρεια, στην πόλη Ιντλέμπ, οι δυνάμεις της τάξης διέλυσαν το βράδυ συγκέντρωση διαμαρτυρίας περίπου 1.500 διαδηλωτών.

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν επίσης χθες το βράδυ στην παραλιακή πόλη Ζαμπλέ, προσέθεσε ο Αμπντελραχμάν. Αυτοί έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες πυροβολούσαν για να διαλύσουν διαδήλωση που γινόταν στην πόλη.

Στο Ντέιρ Εζόρ, στην κεντροανατολική Συρία, οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι πραγματοποιούσαν πορεία μπροστά από κτίριο του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, σκοτώνοντας τρεις από αυτούς, σύμφωνα με τον ίδιο.

Εξάλλου οι δυνάμεις της τάξης παρέδωσαν χθες το βράδυ στους γονείς του στη Ντούμα, στην περιφέρεια της Δαμασκού, τη σορό ενός άνδρα που είχε τεθεί υπό κράτηση πριν από ένα μήνα.

Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 1.100 πολίτες έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 10.000 συλληφθεί στη Συρία από την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συρία: 1.300 νεκροί απο την αρχή της εξέγερσης

Συρία: 25 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Σφαγή διαδηλωτών στη Συρία – Δείτε βίντεο

Σκοτώνουν εν ψυχρώ οι δυνάμεις του Άσαντ – 44 οι νεκροί σε διάστημα λίγων ωρών!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε