Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Δριμύ «κατηγορώ» Κλίντον κατά Παλαιστινίων

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Επίθεση στους Παλαιστίνιους εξαπέλυσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, κατηγορώντας τους ότι υποκινούν τη βία…

μέσω της «ψευδούς παρουσίασης» της ανακατασκευής της ιστορικής συναγωγής Χούρβα στην Ιερουσαλήμ. 

«Όταν παρουσιάζουν λανθασμένα και σκόπιμα τα εγκαίνια μιας συναγωγής στην εβραϊκή συνοικία της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και κάνουν έκκληση (…) για την προστασία των γειτονικών μουσουλμανικών ιερών χώρων από υποτιθέμενες επιθέσεις, τότε πρόκειται, καθαρά και ξάστερα, για υποκίνηση βίας», τόνισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του AIPAC, του κυριότερου φιλοϊσραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ. 

«Αυτές οι προκλήσεις πρέπει να καταδικάζονται γιατί υποδαυλίζουν άσκοπα εντάσεις και θέτουν σε κίνδυνο την προοπτική μιας πραγματικής ειρήνης», πρόσθεσε. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες, οι ΗΠΑ είχαν απορρίψει τους παλαιστινιακούς ισχυρισμούς για τα εγκαίνια της Χούρβα. «Η συναγωγή αυτή θα είναι το πρελούδιο της βίας, του εξτρεμισμού και του θρησκευτικού φανατισμού», είχε υποστηρίξει τότε ο Χάτεμ Αμπντελ Καντερ, υπεύθυνος της Φάταχ για το θέμα της Ιερουσαλήμ. 

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές βλέψεις για επέκταση του εποικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ προκαλούν έντονες αντιδράσεις στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν βρίσκεται στις Βρυξέλλες και τη Δευτέρα είχε σειρά επαφών με αρκετούς ομολόγους του, οι οποίοι δε δίστασαν να του επαναλάβουν στην ανησυχία τους. 

«Η Ε.Ε. ζήτησε το συνολικό πάγωμα των δραστηριοτήτων και θα συνεχίσουμε σε αυτή την πολιτική», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, προεδρεύων του συμβουλίου, κατά την άφιξη του στη συνάντηση με του Ευρωπαίους ομολόγους του. 

«Οι πρωτοβουλίες όπως αυτές της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου για τους οικισμούς είναι εντελώς απαράδεκτες», υπογράμμισε ο Φιλανδός Αλεξάντερ Στουμπ, χαρακτηρίζοντας εξίσου «απαράδεκτες» τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ. 

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την περιοχή ανέφερε ότι είναι πλέον απαραίτητο τα μέρη να αναγνωρίσουν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να προχωρήσουν. Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν που βρίσκεται στις Βρυξέλλες θα έχει διμερείς συνομιλίες με τους ομολόγους του από τη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Λιθουανία και τη Μάλτα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε