Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Δύο ελέφαντες στα δικαστήρια γιατί έχουν φυματίωση

Δύο ελέφαντες στα δικαστήρια γιατί έχουν φυματίωση

 Η γαλλική δικαιοσύνη κλήθηκε να αποφασίσει για την τύχη δύο ελεφάντων που φέρονται να πάσχουν από φυματίωση, αφού η νομαρχία Ροδανού εξέδωσε εντολή να θανατωθούν τα δύο ζώα, προς μεγάλη απελπισία του ιδιοκτήτη τους, του τσίρκου Πιντέρ.

“Όταν θέλουν να σκοτώσουν ένα σκύλο λένε ότι έχει λύσσα, όταν θέλουν να σκοτώσουν έναν ελέφαντα υποστηρίζουν ότι έχει φυματίωση”, δήλωσε στην έναρξη της δίκης ο δικηγόρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του τσίρκου Πιντέρ, Φρανσίς Λεφόρ.

Εδώ και πάνω από μια δεκαετία ο Μπαμπί και ο Νεπάλ, που είναι περίπου 40 ετών, ζουν σε ένα ζωολογικό κήπο της Λιόν, στον οποίο τους εμπιστεύτηκε το τσίρκο. Στις 11 Δεκεμβρίου η νομαρχία διέταξε να θανατωθούν οι ελέφαντες επειδή γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα αυτή τη νεκροτομή μιας ελεφαντίνας, της Ζαβά, η οποία πέθανε τον Αύγουστο και αποκαλύφθηκε ότι έπασχε από φυματίωση.

“Τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις της Ζαβά έδειξαν ότι ήταν φορέας του βακίλου της ανθρώπινης φυματίωσης. Ήμουν υποχρεωμένος να εκδώσω απόφαση για τη θανάτωση του Μπαμπί και του Νεπάλ”, εξήγησε ο Βενσάν Μαρσέιγ, ο τοπικός διευθυντής υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού.

Στον ζωολογικό κήπο Τετ ντ’ Ορ ο Μπαμπί και ο Νεπάλ ζούσαν χωριστά από την ηλικιωμένη Ζαβά, ενώ ήταν απομονωμένοι και από τα άλλα ζώα.

Ο Λεφόρ υπενθύμισε ότι από τον Απρίλιο του 2010 οι δύο ελέφαντες δεν έχουν υποβληθεί σε καμία ιατρική εξέταση και ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι πάσχουν από την ασθένεια. Μάλιστα παλαιότερα από τις εξετάσεις που τους έγιναν η μία βγήκε θετική και η άλλη αρνητική. Ωστόσο, οι κτηνίατροι του ζωολογικού κήπου και του τσίρκου παραδέχτηκαν ότι τα αποτελέσματα μιας εξέτασης μπορεί να βγουν αρνητικά ακόμη και αν ο βάκιλος έχει προσβάλει το ζώο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα ορφανά ελεφαντάκια παίζουν μέσα στη λάσπη!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε