Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Δύο γυναίκες, ένας μαύρος και ένας ομοφυλόφιλος!

REUTERS
Όχι δεν πρόκειται για ανέκδοτο αλλά για τους υποψήφιους για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Επτά ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι για το χρίσμα τους κόμματος ενόψει των προεδρικών του 2012 έκαναν χθες στο Μάντσεστερ του Νιού Χαμσάιρ την πρώτη τους εμφάνιση σε συγκέντρωση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και συμμετείχαν σε τηλεοπτική συζήτηση κατά την οποία καταδίκασαν την οικονομική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και την μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης, αποφεύγοντας να επιτεθούν ο ένας εναντίον του άλλου.
 
Το κόμμα του Ρόναλντ Ρέιγκαν, του Τζορτζ Μπους και του Τζον ΜαΚέιν εκπροσωπήθηκε επί σειρά δεκαετιών αποκλειστικά από λευκούς, και όχι και πολύ νέους, άνδρες. Αυτό το δεδομένο, ωστόσο, ανατρέπεται στην πορεία των Ρεπουμπλικανών προς τις προεδρικές εκλογές του 2012, με την παρουσία ενός ευρέος φάσματος από υποψήφιους που διεκδικούν το χρίσμα.
 
Η μεγάλη ανατροπή αφορά το γένος και συντελείται με την παρουσία δύο γυναικών, εκπροσώπων της υπερσυντηρητικής πτέρυγας, μεταξύ της ομάδας των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Αν και καμία από τις δύο δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά της, πρόκειται για την βουλευτή Μισέλ Μπάχμαν, που ήταν παρούσα στη συζήτηση, και την πρώην κυβερνήτη της πολιτείας της Αλάσκα Σάρα Πέιλιν, που απουσίαζε διότι περιοδεύει ανά τη χώρα.

 

 
Εάν δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, ένας μαύρος κατέχει σήμερα τη θέση, και αυτός είναι πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος κατά την προεκλογική εκστρατεία με ένα μαύρο ρεπουμπλικανό υποψήφιο.
 
Στη χώρα όπου τίποτε δεν είναι αδύνατον, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις Gallup τοποθετούν τον Χέρμαν Κέιν, πρώην επικεφαλής της αλυσίδας των εστιατορίων ταχείας εστίασης “Godfather’s Pizza” στην τρίτη θέση μετά τη Σάρα Πέιλιν και τον μέχρι στιγμής επικεφαλής Μιτ Ρόμνεϊ, λευκό, ετεροφυλόφιλο, αλλά, ωστόσο, μορμόνο.
 
Ο Χέρμαν Κέιν υποβαθμίζει το φυλετικό θέμα λέγοντας: “Είμαι μαύρος; Το σημαντικό είναι ότι είμαι Αμερικανός, συντηρητικός και μαύρος”.
 
Είναι βέβαιο ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν αμβλύνει τις αρχές τους και έχουν απομακρυνθεί από το σχήμα “άνδρας-προτεστάντης”, αλλά η απόπειρα του Φρεντ Κάρτζερ να γίνει ο πρώτος ομοφυλόφιλος, εβραίος ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος μάλλον ξεπερνά τα όρια της ευελιξίας του χώρου.
 
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του Νιού Χαμσάιρ ο πρώην συνεργάτης του Ρόναλντ Ρέιγκαν μοίραζε φρίσμπι με το όνομά του και προέτρεπε τα μέλη του κόμματος να διασκεδάζουν περισσότερο. Η στρατηγική του συνοψίζεται, όπως εμπιστεύθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συμμετοχή σε τηλεοπτικές συζητήσεις ώστε να γίνει γνωστός και να έλθει αντιμέτωπος με τις πιο γνωστές πολιτικές προσωπικότητες.
 
Ο δρόμος του θα είναι δύσκολος, όπως έδειξε πολύ γρήγορα το κυρίως λευκό, ηλικιωμένο και αυστηρό ακροατήριο. Αφού άκουσαν ευγενικά τις θέσεις του εναντίον των Δημοκρατικών, άρχισαν τις αντιδράσεις.
 
“Δεν σας καταλαβαίνω. Πώς θα αντιμετωπίσετε του Δημοκρατικούς;”, δήλωσε ο Τζο Λέβιν, ένας εμπορικός αντιπρόσωπος.
 
Ο πρώην κυβερνήτης της Μινεζότα, ο Τιμ Πολέντι, ένας από τους λευκούς, προτεστάντες άνδρες που υπάρχουν ακόμη στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ξεσήκωσε ενθουσιώδεις εκδηλώσεις του ακροατηρίου όταν τάχθηκε κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων.
 
Όμως, ο Ντον Χόλντεν, ειδικός σε συστήματα ασφαλείας της πληροφορικής, επισημαίνει ότι και μόνη η παρουσία του Κάρτζερ δείχνει ότι το κόμμα έχει πραγματικά αλλάξει. “Δεν τον γιουχάραμε, ούτε τον πετάξαμε από την αίθουσα”, τονίζει.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε