Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Δύο πίνακες του Βαν Γκογκ βρέθηκαν στην Ιταλία 14 χρόνια μετά την κλοπή τους

Δύο πίνακες του Βαν Γκογκ βρέθηκαν στην Ιταλία 14 χρόνια μετά την κλοπή τους

Δύο πίνακες του Βαν Γκογκ που εκπλάπησαν το 2002 στο Άμστερνταμ, “Έξοδος από την εκκλησία της Νουνέν” (1884) και “Άποψη της παραλίας του Σεβενίνγκεν” (1882), βρέθηκαν στην Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα το μουσείο Van Gogh του Άμστερνταμ.

“Είναι οι γνήσιοι πίνακες”, δήλωσε ο συντηρητής που πιστοποίησε την αυθεντικότητα των δύο έργων έπειτα από αίτημα της ιταλικής εισαγγελίας.

Για τους δύο αυτούς πίνακες, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι ανήκουν στα έργα της πρώτης περιόδου του καλλιτέχνη, είχε εκδοθεί εντολή διεθνούς έρευνας μετά την κλοπή τους στις 7 Δεκεμβρίου του 2002 από το μουσείο.

“Έπειτα από 14 χρόνια περιπλάνησης, τα δύο έργα φαίνονται σε αρκετά καλή κατάσταση” παρά κάποιες αλλοιώσεις που θα πρέπει να αποκατασταθούν, διευκρίνισε το μουσείο.

Οι πίνακες βρέθηκαν στην περιοχή της Νάπολης, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας που διεξήγαγε με εντολή της εισαγγελίας ειδική ομάδα της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας, η ομάδα δίωξης οργανωμένου εγκλήματος.

“Έπειτα από τόσα χρόνια, δεν τολμούσαμε καν να προσδοκούμε πιθανή επιστροφή τους”, δήλωσε με ικανοποίηση ο διευθυντής του μουσείου Van Gogh ‘Αξελ Ρίγκερ που μετέβη στη Νάπολη.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πού βρίσκονταν οι δύο πίνακες από τις 7 Δεκεμβρίου του 2002. Εκείνη την ημέρα –σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις της αστυνομίας– οι κλέφτες χρησιμοποίησαν μια σκάλα για να σκαρφαλώσουν στη στέγη του μουσείου και έσπασαν ένα παράθυρο πριν αρπάξουν τους δύο πίνακες και τραπούν σε φυγή κατεβαίνοντας πιασμένοι από ένα σχοινί.

“Η ιστορική αξία των δύο έργων ζωγραφικής για τη συλλογή είναι τεράστια”, ανακοίνωσε το μουσείο. Η ημερομηνία της επιστροφής τους στο Άμστερνταμ δεν έχει γίνει γνωστή.

Το μουσείο Βαν Γκογκ, που άνοιξε τις πύλες του το 1973, συγκεντρώνει εκατοντάδες πίνακες, σκίτσα και σχέδια του ζωγράφου, από την πρώτη του καλλιτεχνική περίοδο στην Ολλανδία μέχρι το τραγικό του τέλος στη γαλλική πόλη Οβέρ-σιρ-Ουάζ το 1890.

Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ γεννήθηκε στο Ζούντερτ της κεντρικής Ολλανδίας το 1853 από οικογένεια παστόρων και εμπόρων έργων τέχνης. Ζωγράφισε περισσότερα από οκτακόσια έργα, ωστόσο εν ζωή κατάφερε να πωλήσει μόνο ένα. Τα έργα του σήμερα πωλούνται σε τιμές χρυσού.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε