Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ε.Ε.: Στη Σεμπρένιτσα διαπράχθηκε γενοκτονία το 1995

Ε.Ε.: Στη Σεμπρένιτσα διαπράχθηκε γενοκτονία το 1995

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε σήμερα τις πρόσφατα εκλεγμένες αρχές στη Σερβία ότι δεν θα ανεχτούν οποιαδήποτε απόπειρα άρνησης της γενοκτονίας των Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα.

Μια “γενοκτονία” διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας το 1995, υπενθύμισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλοντας κάθε απόπειρα να “ξαναγραφτεί η ιστορία”.

“Η ΕΕ απορρίπτει απερίφραστα κάθε σκοπιμότητα να ξαναγραφτεί η ιστορία. Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ήταν γενοκτονία όπως το επιβεβαίωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και το Διεθνές Δικαστήριο” της Χάγης, τόνισε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αχρενκίλντε, μετά τις δηλώσεις του σέρβου προέδρου Τομισλάβ Νίκολιτς που αρνείτο ότι διαπράχθηκε γενοκτονία στην πόλη αυτή.

“Οι ωμότητες στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 ήταν ένα έγκλημα κατά της ολόκληρης ανθρωπότητας. Πάντα πρέπει να το θυμόμαστε και πρέπει αυτό να μην ξανασυμβεί ποτέ”, είπε η εκπρόσωπος στις Βρυξέλλες.

“Οι πολιτικοί ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων πρέπει σε μόνιμη βάση να επιδεικνύουν την προσήλωσή τους στο πνεύμα συνεργασίας και συμφιλίωσης στην περιοχή. Όπως σε κάθε άλλο σημείο της Ευρώπης, οι υπεύθυνοι πολιτικοί χρησιμοποιούν υπεύθυνο και ξεκάθαρο λόγο”, είχε δηλώσει την Παρασκευή η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

“Δεν υπήρξε σφαγή στη Σρεμπρένιτσα”, είχε δηλώσει ο νέος πρόεδρος της Σερβίας Νίκολιτς, ένας λαϊκιστής εθνικιστής που ορκίστηκε την Πέμπτη, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην τηλεόραση του Μαυροβουνίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε