Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

EE προς Τουρκία: Επεξεργαστείτε νέο Σύνταγμα

Ο ευρωπαίος επίτροπος Στέφαν Φούλε. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο ευρωπαίος επίτροπος Στέφαν Φούλε. ΦΩΤΟ REUTERS

Ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, κάλεσε την Τουρκία να επεξεργαστεί ένα νέο Σύνταγμα που θα εγγυάται τις δημοκρατικές ελευθερίες, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 “Ένα Σύνταγμα είναι το πιο σημαντικό σημείο εκκίνησης για να ενισχύσει η Τουρκία το δημοκρατικό της σύστημα σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ”, δήλωσε ο Στέφαν Φούλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το σημερινό Σύνταγμα της Τουρκίας, το οποίο κληροδότησαν στη χώρα οι στρατιωτικοί με το πραξικόπημα του 1980, παρά τις τροποποιήσεις που έχει υποστεί, αποτελεί στόχο επικρίσεων καθώς θεωρείται ότι ευνοεί μια απολυταρχική αντίληψη της εξουσίας.

 Ένα νέο Σύνταγμα θα διασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης, σημείωσε ο Φούλε, ο οποίος αναφέρθηκε “στην πίεση που αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης”.

“Με ένα νέο Σύνταγμα, θα ενισχυθεί επίσης το κράτος δικαίου χάρη σε ένα δικαστικό σύστημα πιο αμερόληπτο και αποτελεσματικό. Με ένα νέο Σύνταγμα, η Τουρκία θα σημειώσει σημαντική πρόοδο στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος και αυτών των μειονοτήτων”, προσέθεσε ο Φούλε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε