Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λίγα Σύννεφα 17 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Έδωσαν 9 εκατ. ευρώ για 4 CD με ονόματα φοροφυγάδων

Έδωσαν 9 εκατ. ευρώ για 4 CD με ονόματα φοροφυγάδων
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 09.08.2012 | 13:39

Η φοροδιαφυγή, όσο κι αν το θέλουν κάποιοι δεν είναι «προνόμιο» της Ελλάδας. Όπως δεν είναι και η... φυγή κεφαλαίων στην Ελβετία για να μη φορολογούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Η Γερμανία!

Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αγόρασε ακόμη 4 CD με στοιχεία για χιλιάδες αδήλωτους λογαριασμούς Γερμανών φορολογουμένων στην Ελβετία. Πόσα πλήρωσε; 9 εκ. ευρώ!

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, οι αρμόδιες αρχές της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας απέκτησαν 4 CD με «άκρως ενδιαφέρον περιεχόμενο», όπως δήλωσε υπάλληλος που εμπλέκεται στην υπόθεση. Η έρευνα με βάση τα στοιχεία των CD πρόκειται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα.

Τα τέσσερα CD εικάζεται ότι περιέχουν στοιχεία για Γερμανούς φοροφυγάδες που έχουν καταθέσει χρήματα σε ελβετικές τράπεζες, χωρίς να τα δηλώσουν στη γερμανική εφορία. Τα ονόματα των εμπλεκόμενων ελβετικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθούν πριν από την έναρξη των σχετικών ερευνών.

Οι εφοριακοί ελεγκτές είχαν εξετάσει τους προηγούμενους μήνες αρκετά CD και συνέστησαν στην οικονομική διοίκηση της Β. Ρηνανίας- Βεστφαλίας να προχωρήσει στην αγορά τους, καταβάλλοντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 9 εκ. ευρώ. Πάντως ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς δεν θέλησε, όπως είπε, να αναφερθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ή να κάνει απλές εικασίες.

Εκκρεμεί η φορολογική συμφωνία Γερμανίας-Ελβετίας


Ωστόσο προ εβδομάδων είχαν διαρρεύσει πληροφορίες ότι ένα από τα CD περιείχε τα ονόματα 1000 περίπου Γερμανών με σημαντικές καταθέσεις στην τράπεζα Coutts της Ζυρίχης, που ειδικεύεται στο private banking. Οι Γερμανοί ελεγκτές φέρονται να εντόπισαν σε ένα από τα CD Γερμανό φοροφυγά με καταθέσεις ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία.

Η διαδικασία διερεύνησης προβλέπεται να ξεκινήσει στο τέλος του καλοκαιριού, οπότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δεδομένων που περιέχουν τα αγορασμένα CD. Τις έρευνες θα πραγματοποιήσει η εισαγγελία της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας, προωθώντας τα στοιχεία στις εκάστοτε αρμόδιες εισαγγελίες σε τοπικό επίπεδο.

Το ζήτημα τη αγοράς CD με στοιχεία Γερμανών φοροφυγάδων είχε προκαλέσει αντιπαραθέσεις στη Γερμανία τον περασμένο μήνα, δεδομένης και της φορολογικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Γερμανίας και Ελβετίας, αλλά δεν έχει επικυρωθεί ακόμη από την Άνω Βουλή.

Την αγορά τέτοιων CD με πρωτοβουλία μεμονωμένων κρατιδίων είχε επικρίνει τότε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν ενημερώθηκε από το αντίστοιχο υπουργείο της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας στο Ντίσελντορφ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των εν λόγω CD.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έβγαλε στο εξωτερικό 52 εκατ. ευρώ και δήλωσε στην εφορία 25.000! - Έβγαλαν τεράστια ποσά στο εξωτερικό και στο εσωτερικό δήλωναν ψίχουλα!

Οδοντίατρος "μπουμπούκι" και στην Ιταλία με ρεκόρ φοροδιαφυγής

Sueddeutsche Zeitung: “Η Ελλάδα πάσχει από γραφειοκρατία, νοοτροπία ατιμωρησίας και φοροδιαφυγή"

Οι έλληνες πολιτικοί και τα 200 δις ευρώ στην Ελβετία
   Διαδώστε αυτό το άρθρο