Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Έφηβος τυφλώθηκε παίζοντας με λέιζερ

Έφηβος τυφλώθηκε παίζοντας με λέιζερ

Μόνιμη βλάβη στην όρασή του προκάλεσε ένας έφηβος στη Βρετανία παίζοντας με δείκτη λέιζερ που αγόρασε στο Ίντερνετ! Η βλάβη προκλήθηκε στον αμφιβληστροειδή του ματιού του.

Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους στο British Medical Journal, η δέσμη του λέιζερ έκαψε μικρές περιοχές της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν μαύρες περιοχές (σκότωμα) στο οπτικό πεδίου του νεαρού.

Δύο μήνες αργότερα η οπτική οξύτητα είχε επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, οι βλάβες όμως δεν είχαν αποκατασταθεί.

Η θερμότητα του λέιζερ «μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο σκότωμα στο σημείο που υπέστη έγκαυμα» προειδοποιούν οι γιατροί του Βασιλικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Λίβερπουλ και του Βασιλικού Οφθαλματρικού Νοσοκομείου του Μάντσεστερ.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό αυτού του είδους στη Βρετανία, διευκρινίζουν. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η βρετανική Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας έχει θέσει ως ανώτατο όριο ισχύος για τους δείκτες λέιζερ το 1 milliwatt (χιλιοστό του watt).

Όμως οι δείκτες λέιζερ που πωλούνται από πλανόδιους πωλητές -συχνά κινεζικής κατασκευής- είναι πιθανό να μην πληρούν τις προδιαγραφές και να μην συνοδεύονται από πληροφορίες για ασφαλή χρήση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε