Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Εφτάψυχη Μέρκελ – Ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις

Εφτάψυχη Μέρκελ – Ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις

Η δημοσκοπική άνοδος των Σοσιαλδημοκρατών από την ημέρα που ανακοινώθηκε πως υποψήφιος καγκελάριος θα είναι ο Μάρτιν Σούλτς αιφνιδίασε τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Αλλά η καγκελάριος αποδεικνύεται… επτάψυχη και ανακάμπτει στις δημοσκοπήσεις κερδίζοντας ξανά το προβάδισμα.

Η συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ και το αδελφό τους κόμμα στη Βαυαρίας (CSU) επανέκτησαν το προβάδισμα έναντι του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για την εφημερίδα Bild η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (20.02.2017).

Η δημοσκόπηση του INSA μεταξύ 2.030 ψηφοφόρων από την 17 έως και την 20η Φεβρουαρίου έδειξε ότι ο συνδυασμός CDU/CSU θα κέρδιζε 31,5% στις εκλογές, ένα ποσό αυξημένο κατά 1,5 εκατοστιαίες μονάδες την εβδομάδα που πέρασε, ενώ το ανανεωμένο SPD έμεινε στο 30%.

Δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου στις 6 Φεβρουαρίου είχε δείξει ότι το SPD προηγούνταν του CDU/CSU για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Την Κυριακή, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid έδειξε ότι το SPD προηγούνταν του CDU/CSU για πρώτη φορά από το 2006, στηριζόμενο στην υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία. Η αναπάντεχη άνοδος του SPD, κατά 12 περίπου μονάδες τον περασμένο μήνα αιφνιδίασε τη Μέρκελ και τους συντηρητικούς, σύμφωνα με αναλυτές, μόλις επτά μήνες πριν τις εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου.

Στη δημοσκόπηση του Emnid, 1.885 ψηφοφόροι έδωσαν στο SPD 33% των ψήφων, μια άνοδος μιας μονάδας την εβδομάδα που πέρασε, ενώ το CDU/CSU πήρε 32%, σημειώνοντας πτώση κατά 1 μονάδα.

Η δημοσκόπηση του INSA έδειξε μεταξύ άλλων και μια πτώση στους πιθανούς αριστερούς συμμάχους του SPD. Η σκληροπυρηνική Αριστερά (Die Linke) είχε πτώση μισής μονάδας, φθάνοντας το 9,5%, και οι Πράσινοι το ίδιο, καταλήγοντας στο 6,5%.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), προτιμώμενοι σύμμαχοι του CDU/CSU σε πιθανό συνασπισμό, ανέβηκαν κατά μισή μονάδα στο 5,5%. Το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σημείωσε πτώση μιας μονάδας, φθάνοντας στο 11%, σύμφωνα με το INSA.

Το SPD, συγκυβερνών κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, είχε μείνει πολύ πίσω σε ποσοστά από τους συντηρητικούς της καγκελαρίου σε δημοσκοπήσεις που είχαν διεξαχθεί μέχρι το χρίσμα του Σουλτς, οπότε ανέκαμψε. Η πιο πρόσφατη εκλογική νίκη του κόμματος ήταν υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2002.

Την Παρασκευή, η Ομάδα Εκλογικών Ερευνών δημοσίευσε μια δημοσκόπηση για την τηλεόραση ZDF στην οποία το SPD κατακτά το 30% αλλά ξανά πίσω από το CDU/CSU, το οποίο βρίσκεται στο 34%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε