Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Έφτασε και στη Ρωσία η «Αραβική Άνοιξη;» – Νέες διαδηλώσεις κατά του Πούτιν

Μέσα στο καταχείμωνο, η «Άνοιξη» φτάνει στη Μόσχα. Είναι όμως μια… εποχή, που ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ήθελε να ζήσει. Όχι τώρα που ετοιμάζει την επιστροφή του στην προεδρία της Ρωσίας.

«Βλάντ, η Αραβική Άνοιξη έρχεται στη γειτονιά σου» έγραψε στην ιστοσελίδα του ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Τζον ΜακΚέιν και σε μερικές λέξεις «έκλεισε» όλο το νόημα των όσων γίνονται τις τελευταίες στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Χιλιάδες κόσμου οργανώνεται μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης για να διαδηλώσουν ξανά κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας του να φύγει από την εξουσία. Όλο αυτό θυμίζει τα όσα γίνονται από τον περασμένο Ιανουάριο στις αραβικές χώρες: Τυνησία, Συρία, Λιβύη, Αίγυπτος…

Όλοι καταγγέλλουν νοθεία στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ζήτησε να ακυρωθούν οι εκλογές και να γίνουν ξανά. Ο Πούτιν δεν έχει σχολιάσει τίποτα. Περιμένει. Ίσως την κατάλληλη στιγμή για να μιλήσει.

Έως τότε, τον απασχολεί μόνο να μην υπάρξουν νέες διαδηλώσεις εναντίον του. Και γι’ αυτό επιστρατεύει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του. Ελικόπτερα πετούν πάνω από τη Μόσχα, η αστυνομική παρουσία είναι αυξημένη και ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, Αλεξάντερ Γκορμπένκο, διαμηνύει ότι θα επιτραπεί η διαδήλωση, αλλά μόνο σε 300 άτομα!

Οι «αγανακτισμένοι» της Ρωσίας ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους ξανά το Σάββατο. Ήδη, 20.000 πολίτες έχουν δώσει ραντεβού στην κεντρική πλατεία της Μόσχας. Ο Γκορμπένκο απείλησε τους διοργανωτές ότι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι αν στη διαδήλωση πάνε πάνω από 300 άτομα. Κι αν περιμένουν κόσμο, ας κάνουν αίτηση για άλλη συγκέντρωση, σε άλλο μέρος!

Και τι σημαίνει το «θα θεωρηθούν υπεύθυνοι»; Πρόστιμο ή και σύλληψη ακόμα, για 15 μέρες, εξαιτίας παραβίασης του νόμου για τις διαδηλώσεις.

Ο δήμαρχος έχει ακόμη έναν τρόπο να αποτρέψει τη συγκέντρωση την κεντρική πλατεία της Μόσχας. Ανακοίνωσε ότι θα γίνουν έργα και ο χώρος θα κλείσει πριν το Σάββατο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μια Ρωσία χωρίς τον Πούτιν» – Χιλιάδες ξανά στους δρόμους της Μόσχας

«Πούτιν φύγε!» – Χιλιάδες στους δρόμους κατά του Ρώσου προέδρου (ΦΩΤΟ)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε