Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Έφτασε στη Νέα Υόρκη ο “βαρώνος” των όπλων

REUTERS
Εντός της ημέρας θα οδηγεί στον δικαστή ο γνωστός ρώσος βαρώνος των όπλων Βίκτορ Μπουτ που έφτασε σήμερα στη Νέα Υόρκη

Ο ρώσος έμπορος όπλων Βίκτορ Μπουτ έφθασε στη Νέα Υόρκη, μετά την έκδοσή του χθες στις ΗΠΑ από την Ταϊλάνδη, και μεταφέρθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
 
Ο Βίκτορ Μπουτ , πρώην πιλότος του σοβιετικού στρατού, επονομαζόμενος “έμπορος του θανάτου”, εκδόθηκε χθες από την Ταϊλάνδη και μεταφέρθηκε με αεροπλάνο της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) στις ΗΠΑ. Θα προσαχθεί αύριο ενώπιον του δικαστή Σίρα Σέιντλιν. Κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε ένα στόλο μεταγωγικών αεροσκαφών της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας για τη μεταφορά όπλων στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Αμερική.
 
“Η απόφαση της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης είναι απολύτως αντίθετη με τις νόμιμες διαδικασίες”, δήλωσε στην Μπανγκόκ η σύζυγος του Βίκτορ Μπουτ, Αλα, καταγγέλλοντας ότι έμαθε την είδηση της έκδοσής του από τα μέσα ενημέρωσης. “Το γεγονός ότι δεν μου επέτρεψαν να πω αντίο στον άνδρα μου μιλάει από μόνο του. Η έκδοση αυτή έγινε μυστικά…Η απόφαση της ταϊλανδικής κυβέρνησης ελήφθη υπό απειλή, είτε πολιτική είτε οικονομική”, είπε.
 
Η Ρωσία αντέδρασε έντονα στην έκδοση του Μπουτ, χαρακτηρίζοντάς την “ακραία αδικία”. “Η Ρωσία θα συνεχίσει να τον υποστηρίζει με όλα τα μέσα”, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
 
Η οργισμένη αντίδραση της Μόσχας αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, την ανησυχία της για την αποκάλυψη επιβαρυντικών για τη Ρωσία στοιχείων σε περίοδο εξομάλυνσης των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων.
 
“Ο Βίκτορ δεν κρατά κανένα μυστικό που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα το χρησιμοποιήσουν ως χαρτί στο πολιτικό τους παιγνίδι με την ρωσική κυβέρνηση”, είπε η σύζυγός του.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε