Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

“Έφυγε” ο σπουδαίος Βόλφγκανγκ Σαβάλις

“Έφυγε” ο σπουδαίος  Βόλφγκανγκ Σαβάλις

‘Ενας από τους μεγαλύτερους γερμανούς μαέστρους, διεθνώς φημισμένος πιανίστας, ο Βόλφγκανγκ Σαβάλις, έφυγε από τη ζωή το σαββατοκύριακο σε ηλικία 89 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική λυρική σκηνή της Βαυαρίας.

O εκλιπών επί 20 συναπτά έτη διετέλεσε (έως και το 1992) καλλιτεχνικός και διοικητικός διευθυντής της.

“Το όνομά του είναι συνδεδεμένο, περισσότερο παντός άλλου, με την λυρική σκηνή Μονάχου όπου συναισθανόμαστε τούτη την ώρα την καλλιτεχνική του αύρα-επιρροή, ενώ μάς διακατέχει βαθειά λύπη για τον θάνατό του…’Αφησε πίσω του ένα βαρύ αποτύπωμα –αυτό χάρη στην απαράμιλλη μουσική δύναμή του, την πολύ ξεχωριστή προσωπικότητά του”, δήλωσε σχετικά με την απώλεια του Σαβάλις ο τωρινός καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Μονάχου, κ. Νίκολας Μπάχλερ.

-Αύριο Δευτέρα, θα γίνει στη Λυρική Μονάχου συναυλία, σε απότιση ύστατου φόρου τιμής προς τον Σαβάλις : ο διεθνούς φήμης Ζούμπιν Μέτα θα διευθύνει το “Ρέκβιεμ” του Βέρντι, τιμώντας και τα 200χρονα από την απώλεια του ιταλού μουσουργού.

Σύντομο βιογραφικό του Σαβάλις

Το έτος 1953, ο Βόλφγκανγκ Σαβάλις συμπράττει πρώτη φορά με την Φιλαρμονική Βερολίνου και διευθύνει Βάγκνερ στο φεστιβάλ Μπάιρόιτ έως και το 1962. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λυρικής Μονάχου παρέδωσε, μετά 20ετή λαμπρή θητεία, το έτος 1992.

Δεν κατέστη, εντούτοις, ανενεργός : μετανάστευσε αμέσως μετά στις Ην. Πολιτείες και ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της ‘ ‘Ορχήστρας της Φιλαδέλφειας’, η οποία συγκαταλέγεται σήμερα στις πλέον φημισμένες αμερικανικές.

–Στη λαμπρή καλλιτεχνική του διαδρομή ο Σαβάλις (γεννήθηκε το 1923 στο Μόναχο) διηύθυνε : –στη Σκάλα στο Μιλάνο, στο Λονδίνο την Φιλαρμονική, την ‘ ‘Ορχήστρα Παρισίων’, την “Συμφωνική Βιένης’.

Αναμφίβολα όμως πολύ σημαντική είναι η συνεργασία με την ‘Φιλαρμονική του Ισραήλ’, που είχε ο Βόλφγκανγκ Σαβάλις στο “μεσουράνημα” της καλλιτεχνικής του διαδρομής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε