Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Έγιναν… μύλος Ρωσία, Τουρκία και Συρία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η συριακή κυβέρνηση κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία ότι δεν τηρεί τη δέσμευσή της στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα, καθώς ομάδες των ανταρτών που υποστηρίζονται από την Άγκυρα αρνούνται να συμμετάσχουν στον τρίτο γύρο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν.

«Όταν μία από τις τρεις εγγυήτριες δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, και εννοώ την Τουρκία, αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να ερωτηθεί για τη μη παρουσία ή συμμετοχή των ενόπλων αυτών οργανώσεων», δήλωσε ο απεσταλμένος της συριακής κυβέρνησης Μπασάρ αλ Τζααφάρι.

Η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις συζητήσεις εξαιτίας της ρωσικής απροθυμίας, όπως την αποκάλεσε, να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον αμάχων και της αποτυχίας της να ασκήσει πίεση στον συριακό στρατό ώστε να συμμορφωθεί στην εκεχειρία.

Ο Τζααφάρι δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση έχει πάει στην Αστάνα για να συναντηθεί με τους συμμάχους της, το Ιράν και τη Ρωσία, και όχι με τις ένοπλες οργανώσεις, αλλά και για να «αποδείξει τη σοβαρότητα της συριακής κυβέρνησης» στη διαδικασία της Αστάνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απουσία ενόπλων οργανώσεων «αποδεικνύει την πολιτική ανεπάρκειά τους». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η απόφαση των ανταρτών για τη συμμετοχή τους ή μη δεν λαμβάνεται από τους ίδιους, αλλά από τους «διαχειριστές τους».

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ομάδες αυτές των ανταρτών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι λόγοι για τους οποίους οι αντάρτες δεν συμμετέχουν στον τρίτο γύρο των συνομιλιών στην Αστάνα «δεν είναι πειστικοί» και ότι η απόφασή τους εξέπληξε τους πάντες. Η Ρωσία αντιμετωπίζει την κατάσταση, κατέληξε.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε