Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

“Έγκλημα πολέμου” η καταστροφή μαυσωλείων στο Μαλί

“Έγκλημα πολέμου” η καταστροφή μαυσωλείων στο Μαλί

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δήλωσε σήμερα ότι η καταστροφή μαυσωλείων από την ισλαμιστική οργάνωση Άνσαρ Ντιν στο Τιμπουκτού συνιστά “έγκλημα πολέμου” για το οποίο μπορούν να ασκηθούν διώξεις από το ΔΠΔ.

“Το μήνυμά μου σε αυτούς που εμπλέκονται σε αυτήν την εγκληματική ενέργεια είναι σαφές: σταματήστε την καταστροφή θρησκευτικών αγαθών τώρα. Είναι ένα έγκλημα πολέμου για το οποίο οι υπηρεσίες μου έχουν πλήρη αρμοδιότητα να ερευνήσουν”, σημείωσε η Μπενσούντα από το Ντακάρ.

Η ίδια διευκρίνισε ότι το άρθρο 8 του καταστατικού της Ρώμης που αφορά στη σύσταση του ΔΠΔ προβλέπει ότι οι “σκόπιμες επιθέσεις κατά κτιρίων αμάχων, που δεν προστατεύονται και που δεν είναι στρατιωτικοί στόχοι, συνιστούν έγκλημα πολέμου. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι επιθέσεις κατά ιστορικών μνημείων, όπως οποιαδήποτε καταστροφή κτιρίων που είναι αφιερωμένα στη θρησκεία”.

“Οι υπηρεσίες μου παρακολουθούν από κοντά τα γεγονότα στο Μαλί και δεν θα διστάσουν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα αν οι πληροφορίες που θα συλλεγούν δείξουν ότι διαπράχθηκε έγκλημα, όποιος κι αν είναι ο δράστης”, κατέληξε.

Η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση Άνσαρ Ντιν (Υπερασπιστές του Ισλάμ), η οποία έχει πάρει τον έλεγχο του Τιμπουκτού εδώ και τρεις μήνες, άρχισε χθες να καταστρέφει τα μαυσωλεία της πόλης και συνέχισε και σήμερα.

Η οργάνωση δηλώνει ότι ενεργεί “στο όνομα του Θεού” και σε αντίποινα για την απόφαση της Unesco στις 28 Ιουνίου να προσθέσει το Τιμπουκτού στον κατάλογο με τα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Εντελώς αδικαιολόγητη χαρακτήρισε σήμερα την καταστροφή των μαυσωλείων ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ζήτησε “τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς” του Μαλί.

“Οι ενέργειες αυτού του είδους κατά μνημείων που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά είναι εντελώς αδικαιολόγητες”, δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Μάρτιν Νεσίρκι.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ “κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μαλί”, πρόσθεσε ο Νεσίρκι, και δήλωσε εκ νέου ότι “υποστηρίζει τις προσπάθειες του ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής), της Αφρικανικής Ένωσης και των χωρών της περιοχής για να βοηθήσουν την κυβέρνηση και το λαό του Μαλί να επιλύσουν την κρίση αυτή μέσω του διαλόγου”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε