Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Έγκλημα χωρίς τιμωρία στη Συρία – «Σπέρνουν» νάρκες για να σταματήσουν τους πρόσφυγες

ΦΩΤΟ REUTERS

Φονικός τείχος σε όσους θέλουν να εγκαταλείπουν τη Συρία για να γλιτώσουν τη ζωή τους και την οικογένειά τους υψώνει το καθεστώς Άσαντ.

Ακόμη ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία στη Συρία, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν ναρκοθετήσει την περιοχή κοντά στα σύνορα του Λιβάνου και της Τουρκίας κατά μήκος της διαδρομής απ’ όπου περνούν οι Σύροι πρόσφυγες.

Στην έκθεσή της η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch αναφέρει πολλές καταγγελίες από αυτόπτες μάρτυρες στην Τουρκία, τον Λίβανο και τη Συρία οι οποίοι είτε έχουν δει τα συριακά στρατεύματα να τοποθετούν νάρκες είτε έχουν τραυματιστεί από κάποια νάρκη που εξερράγη.

Εκτός από εκείνους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, τα σύνορα προσπαθούν να περάσουν και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης για να μεταφέρουν από το Λίβανο και την Τουρκία τρόφιμα, φάρμακα και όπλα.

Η Συρία χρησιμοποίησε για τελευταία φορά νάρκες στη διάρκεια της σύρραξης με το Ισραήλ στον Λίβανο, το 1982, αναφέρει η έκθεση και προσθέτει ότι το οπλοστάσιο της Δαμασκού θεωρείται ότι περιλαμβάνει κυρίως νάρκες κατασκευασμένες επί Σοβιετικής Ένωσης.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται η περίπτωση ενός 15χρονου Σύρου, του Ταλ Καλάχ, ο οποίος υπέστη ακρωτηριασμό στο πόδι μετά την έκρηξη νάρκης τον Φεβρουάριο ενώ επιχειρούσε να μεταφέρει ένα τραυματία στον Λίβανο για νοσηλεία.

Η Τουρκία προσχώρησε στη διεθνή Συνθήκη για την απαγόρευση των ναρκών στις 25 Σεπτεμβρίου του 2003, ενώ η Συρία και ο Λίβανος έχουν αρνηθεί να υπογράψουν τη συνθήκη, που προβλέπει την άρση των ναρκοπεδίων στις χώρες αυτές.

Την ίδια ώρα, 12 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκαν το πρωί σε ενέδρα ανταρτών κοντά στην πόλη Ντάελ, στην επαρχία της Ντεράα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έσφαξαν κι έκαψαν γυναίκες και παιδιά – Γενοκτονία στη Συρία

Συρία: Απειλούν τα μέσα ενημέρωσης που στέλνουν ρεπόρτερ

Αλ ‘Ασαντ: Ρίχνει τις ευθύνες στην τρομοκρατία για την κατάσταση στη Συρία

Συρία: Συνεχίζουν να σκοτώνουν εν ψυχρώ διαδηλωτές

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε