Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Εγωιστής, νευρικός αλλά και… ταλαντούχος ο Σαρκοζί

Έτσι τον χαρακτηρίζει ο προκάτοχος του στην προεδρία της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ. Και ανάξιο εμπιστοσύνης και απερίσκεπτο επίσης!

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας δε… χαρίστηκε στον «Σαρκό» και σε βιογραφία του που πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στον Ιούνιο με τίτλο «O καιρός της προεδρίας», τον χαρακτήρισε νευρικό, απερίσκεπτο ή εγωιστής.

Παρόλα αυτά, τον θεωρεί έναν από τους καλύτερους πολιτικούς της γενιάς του, αλλά δε μπορεί να τον εμπιστευτεί.

Ο Σιράκ εξηγεί πόσο λίγα είναι τα κοινά που έχει με τον Νικολά Σαρκοζί και πόσο λίγο ο νυν πρόεδρος εκτιμά τα δύο πολύ αγαπημένα χόμπι του προκατόχου του: τον ιαπωνικό πολιτισμό και την πάλη σούμο.

«Η εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι που επιβάλλεται με διάταγμα αλλά είναι απολύτως αναγκαία. Υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές και διαφωνίες μεταξύ εμού και του Νικολά Σαρκοζί», γράφει ο Σιράκ.

Και προσθέτει ότι τελικά αυτός ήταν και ο λόγος που αρχικώς αποφάσισε, αλλά την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη, να διορίσει τον Νικολά Σαρκοζί πρωθυπουργό της χώρας το 2002 παρά το γεγονός ότι θαύμαζε την ενέργειά του, την μιντιακή ικανότητά του τη δύναμη του «ενός από τους πλέον ταλαντούχους πολιτικούς της γενιάς του».

Ο Νικολά Σαρκοζί διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και υπουργός Εσωτερικών επί προεδρίας Σιράκ, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει πραγματικά την αγάπη του γαλλικού λαού σε αντίθεση με τον Ζακ Σιράκ.

Ο πρώην πρόεδρος γράφει επίσης ότι μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2007, ο Νικολά Σαρκοζί είχε μαζί του μια δημόσια αντιπαράθεση αφού έκανε πολύ ειρωνικά σχόλια για τις δύο αγάπες του Σιράκ τον ιαπωνικό πολιτισμό και το σούμο, και τότε εκείνος αποφάσισε να μην αντιπαρατεθεί με τον νεαρό Σαρκοζί δημοσίως ακριβώς «για να μην αμαυρωθεί η εικόνα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Αρκέστηκα να επαναλάβω στον εαυτό μου ότι τελικώς δεν έχουμε ούτε τα ίδια γούστα ούτε την ίδια κουλτούρα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε