Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Egyptair: Τα στοιχεία από το ένα μαύρο κουτί του Airbus επιβεβαιώνουν την ύπαρξη καπνού

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η επιτροπή έρευνας για τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir στη Μεσόγειο τον Μάιο ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστη δυνατή η ανάκτηση δεδομένων από τον Καταγραφέα Δεδομένων Πτήσης του Airbus A320 και πρόσθεσε ότι αξιολογεί τα δεδομένα για 1.200 παραμέτρους της πτήσης στο πλαίσιο της ανάλυσης για τα αίτια της τραγωδίας.

«Υπάρχουν στοιχεία για ολόκληρη την πτήση στον Καταγραφέα Δεδομένων Πτήσης», ανέφερε η επιτροπή έρευνας και πρόσθεσε πως «τα δεδομένα δείχνουν με συνέπεια ότι στάλθηκαν μηνύματα από το αυτοματοποιημένο σύστημα επικοινωνίας του αεροσκάφους ACARS που υπεδείκνυαν την ύπαρξη καπνού στην τουαλέτα και στα ηλεκτρονικά» του μοιραίου Αιρμπάς.
Συντρίμμια του αεροσκάφους τα οποία έχουν ανασυρθεί κατέδειξαν ζημιές που οφείλονται σε υψηλή θερμοκρασία και καπνό, σημείωσε ακόμη η επιτροπή έρευνας.
Η κάρτα μνήμης του δεύτερου μαύρου κουτιού, του Αποτυπωτή Συνομιλιών Πιλοτηρίου, βρίσκεται ακόμη στη Γαλλία όπου γίνονται προσπάθειες να επισκευαστεί για να διαβαστούν τα δεδομένα που περιέχει.
Το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση MS804 από το Παρίσι στο Κάιρο συνετρίβη την 19η Μαΐου ανάμεσα στην Κρήτη και τις βόρειες ακτές της Αιγύπτου δευτερόλεπτα αφότου εξαφανίστηκε από τα ραντάρ από άγνωστη ακόμη αιτία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 66 άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό, ανάμεσά τους 40 Αιγύπτιοι —30 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος— και 15 Γάλλοι.
Η υπόθεση πως η τραγωδία οφειλόταν σε τρομοκρατική ενέργεια, που αρχικά πρόβαλε το Κάιρο, υποχωρεί και ενισχύεται αυτή του τεχνικού προβλήματος λόγω των στοιχείων που υποδεικνύουν ότι υπήρχε καπνός στο αεροσκάφος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε