Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Εικόνες καταστροφής στη Βόρεια Καρολίνα από τον τυφώνα Μάθιου [pics, vids]

Εικόνες καταστροφής στη Βόρεια Καρολίνα από τον τυφώνα Μάθιου [pics, vids]

2.000 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους. Δρόμοι πλημμύρισαν, σπίτια βυθίστηκαν κάτω από το νερό και η πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας κηρύχθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αιτία; Το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου, που αφήνει πίσω του 23 νεκρούς στις ΗΠΑ, 11 εκ των οποίων στη Βόρεια Καρολίνα. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αποδώσει κρατικά κονδύλια σε ανθρώπους 10 διοικητικών διαμερισμάτων που επηρεάστηκαν από τον τυφώνα.

Οι δρόμοι στις πόλεις της Βόρειας Καρολίνας δεν υπάρχουν πια. Έχουν γίνει ποτάμια μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Μάθιου. Εκατοντάδες άνθρωποι και τα κατοικίδιά τους διασώθηκαν με κάθε πιθανό μέσο, με βάρκες, με ελικόπτερα ακόμα και φορτηγά. Η στάθμη των νερών έχει ανέβει τόσο που σε κάποιες περιοχές έχει καλύψει σπίτια μέχρι τη σκεπή! Σύμφωνα με τις αρχές, οι πλημμύρες των ποταμών μπορεί να συνεχιστούν για μέρες.

Μετά από 39 εκατοστά βροχής από τον Μάθιου το Σαββατοκύριακο, ο ουρανός ήταν καθαρός, αλλά τα υπερχειλισμένα ποτάμια και τα ανεπαρκή φράγματα δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στη Βόρεια Καρολίνα. “Η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει”, είπε ο κυβερνήτης Πατ Μακ Κρόρι μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Φαγιέτβιλ. Δεν απέκλεισε μάλιστα ο απολογισμός των νεκρών από τον Μάθιου να αυξηθεί.

Περίπου 2.000 κάτοικοι είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια και τις ταράτσες των στο Λάμπερτον, δίπλα στον ποταμό Λάμπερ, αφού πλημμύρισε η πόλη ξαφνικά τη Δευτέρα το πρωί, είπε ο Μακ Κρόρι, προσθέτοντας ότι οι διασώσεις θα συνεχίζονταν όλη μέρα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Εταιρεία προειδοποίησε ότι ο ποταμός Νόις θα πλημμυρίσει την (περασμένη) Παρασκευή, με “καταστροφικά” αποτελέσματα, ωθώντας τις αρχές να εκδώσουν εντολή εκκένωσης των σπιτιών και επιχειρήσεων κατά το μήκος του ποταμού.

Πολλές κοινότητες στα παράλια και ενδότερα παραμένουν σκεπασμένες από τα νερά της καταιγίδας ή των υπερχειλισμένων ποταμών. Ο Μακ Κρόρι είπε ότι συνάντησε μια ηλικιωμένη γυναίκα σε καταφύγιο που έχασε τα πάντα στις πλημμύρες. “Αυτή τη στιγμή κάθεται σε μια καφετέρια σχολείου και κλαίει και αναλογίζεται πώς θα ζήσει… Σου ραγίζει την καρδιά”, είπε.

Στη γειτονική Νότια Καρολίνα, η κυβερνήτης Νίκι Χέιλι προειδοποίησε ότι τα ποτάμια της πολιτείας έχουν φθάσει ήδη το όριο της στάθμης τους. “Ό,τι δεν έχει πλημμυρίσει σήμερα μπορεί να πλημμυρίσει αύριο”, είπε σε συνέντευξη τύπου. Πρόσθεσε ότι υπήρξαν τουλάχιστον τρεις θάνατοι στην πολιτεία που οφείλονται στον τυφώνα, μεταξύ τους και ένας οδηγός που παρασύρθηκε από τα νερά μέσα στο αυτοκίνητό του.

Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να προσέχουν τα ηλεκτροφόρα καλώδια που είχαν πέσει, και ανέφεραν την περίπτωση ενός 89χρονου άνδρα στην Φλόριντα που σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία.

Περίπου 1,1 εκατομμύριο άτομα παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό στις πολιτείες Φλόριντα, Τζόρτζια, Βόρεια και Νότια Καρολίνα και την Βιρτζίνια.

Στο μεταξύ, εκδόθηκε έκτακτο ανακοινωθέν για πιθανό τυφώνα στις Βερμούδες, την τροπική καταιγίδα Νικόλ, η οποία αναμένεται να φτάσει στο νησί του Ατλαντικού προς το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο τυφώνων.

Ο τυφώνας Μάθιουθ κόστισε τη ζωή σε 1.000 άτομα στην Αϊτή, όπου σύμφωνα με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξαφάνισε πόλεις και χωριά από τον χάρτη. Στις ΗΠΑ, οι νεκροί έφθασαν τους 23 τουλάχιστον, 11 από τους οποίους βρίσκονταν στη Βόρεια Καρολίνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε