Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Εικόνες που δεν έχετε ξαναδεί! – Ο τυφώνας Αϊρίν από το διάστημα!

ΦΩΤΟ REUTERS

Οι αστροναύτες από τον διεθνή διαστημικό σταθμό κατέγραψαν την πορεία του τυφώνα Αϊρίν Ο τυφώνας πλησιάζει απειλητικά τις ΗΠΑ και έχει σημάνει συναγερμός για το Σάββατο.

Αναβαθμισμένος στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας κινείται προς την Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών ο κυκλώνας Αϊρίν. Συνοδευόμενος από ανέμους, η ταχύτητα των οποίων φθάνει τα 185 χιλιόμετρα την ώρα, εκτιμάται πως θα μπορούσε να «απειλήσει σοβαρά», σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων, το Νιου Ίνγκλαντ και το Λονγκ Αϊλαντ, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η Αϊρίν είναι ο πρώτος κυκλώνας που απειλεί φέτος τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενισχυθεί κι άλλο. Αρχικά, το Σάββατο το απόγευμα εκτιμάται ότι θα πλήξει τη Βόρεια Καρολίνα και στη συνέχεια θα κινηθεί κατά μήκος των ακτών, προς το Νιου Ίνγκλαντ. Η αρμόδια υπηρεσία προειδοποίησε ότι οι συνέπειες ενός πλήγματος θα είναι «εξαιρετικά επικίνδυνες».

Μάλιστα, η κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Μπεβ Πέρντιου κάλεσε τους κατοίκους της πολιτείας να βεβαιωθούν ότι έχουν αποθέματα τροφίμων και πόσιμου νερού για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Εντός της ημέρας αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και σχέδιο εκκένωσης παράκτιων περιοχών, σε εθελοντική βάση.

Ακόμη και εάν το «μάτι» του κυκλώνα παραμείνει στα ανοιχτά, η Αϊρίν θα μπορούσε να σαρώσει μεγαλουπόλεις ανάμεσά τους τη Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη- με ισχυρούς ανέμους και βροχές, προκαλώντας πλημμύρες και εκτεταμμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση. «Η Αϊρίν θα είναι μια μεγάλη καταιγίδα, οι συνέπειες της οποίας θα γίνουν αισθητές μακριά από το επίκεντρο του κυκλώνα», εκτιμά ο ειδικός σε θέματα κυκλώνων Τζεφ Μάστερς.

Στις αρχές της εβδομάδας, η Αϊρίν σάρωσε την Καραϊβική, στοιχίζοντας τη ζωή σε μια γυναίκα, η οποία παρασύρθηκε από χείμαρρο, στο Πουέρτο Ρίκο. Η σφοδρή βροχόπτωση συνεχίζεται στη νήσο, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις. Σχεδόν 300.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας του κυκλώνα, ενώ δεκάδες χιλιάδες δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε