Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Εικόνες σοκ: Τους αναγκάζουν να μείνουν ημίγυμνοι αλλιώς… πυροβολούν [pics]

Εικόνες σοκ: Τους αναγκάζουν να μείνουν ημίγυμνοι αλλιώς… πυροβολούν [pics]

Θυμίζουν Χαλέπι αλλά δεν είναι. Είναι περίπου 600 χιλιόμετρα μακριά. Στο νέο “Χαλέπι”, που βρίσκεται στο Ιράκ. Και δεν είναι άλλο από τη Μοσούλη, την πόλη που ζει δραματικές στιγμές καθώς διεκδικείται από τους τζιχαντιστές και τις δυνάμεις του στρατού.

Και στη μέση της μεγάλης μάχης, της καθοριστικής κατά πολλούς για την εξάρθρωση του Ισλαμικού Κράτους, εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι. Άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα πάντα, να πάρουν τα παιδιά τους και λίγα υπάρχοντα στα χέρια και να ξεκινήσουν το ταξίδι της προσφυγιάς.

Οι φωτογραφίες του πρακτορείου Reuters συγκλονίζουν ότι γιατί αποτυπώνουν το δράμα των κατοίκων της πόλης που ζουν τον ξεριζωμό. “Λένε” μια άλλη, εξίσου, συγκλονιστική ιστορία. Πως οι στρατιώτες του ιρακινού στρατού ταπεινώνουν τους άνδρες της πόλης.

Τους αναγκάζουν, στοχεύοντάς τους με το όπλο τους, να μένουν σχεδόν γυμνοί, μόνο με τα εσώρουχά τους και τα χέρια τους ψηλά για να αποδείξουν πως δεν είναι βομβιστές αυτοκτονίας του ISIS.

Η φωτογραφία ενός άνδρα με το παντελόνι κατεβασμένο, τα χέρια ψηλά και μόνο το εσώρουχό του στη θέση του, μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει. Δεν είναι ο μόνος. Δίπλα του άλλος ένας άνδρας είναι ημίγυμνος, ενώ ένας στρατιώτης έχει το όπλο του στραμμένο προς το μέρος τους.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης, περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Ένας μεγάλος αριθμός των εκτοπισμένων, έχουν βρει καταφύγιο στους καταυλισμούς προσφύγων που υπάρχουν κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, από τις 19 Φεβρουαρίου, υποστηρίζει ο ΔΟΜ.

Τη Δευτέρα (06.03.2017), ο ιρακινός στρατός κατέλαβε τη γέφυρα αλ-Χουρίγια, που οδηγεί από τα νότια στο κέντρο της παλιάς πόλης, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με δήλωση στρατιωτικού εκπροσώπου στο Reuters.

Πρόκειται για τη δεύτερη γέφυρα στη Μοσούλη που έθεσαν υπό τον έλεγχο τους, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ, μετά τον έλεγχο και μιας άλλης γέφυρας που βρίσκεται νοτιότερα, στο πλαίσιο της επιθετικής πολεμικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, που άρχισε στις 19 Φεβρουαρίου.

Το σύνολο των πέντε γεφυρών που διαθέτει η Μοσούλη πάνω από τον ποταμό Τίγρη έχουν καταστραφεί, ενώ ο έλεγχος και η επισκευή τους από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Βαγδάτης, θα ενισχύσει τη διεξαγωγή της επιθετικής πολεμικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους, που έχει την πόλη υπό τον έλεγχό του, από το 2014.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε