Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Ειρηνική διαδήλωση υπέρ των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων στην Ιορδανία

Ιορδανοί κάθε ηλικίας κατέβηκαν στους δρόμους - ΦΩΤΟ REUTERS

Ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση που βίωσε η ιορδανική πρωτεύουσα από την έναρξη του αντικαθεστωτικού κινήματος στη χώρα τον Ιανουάριο.

Δέκα χιλιάδες άνθρωποι σύμφωνα με τους διοργανωτές, 6.000 κατά την αστυνομία, διαδήλωσαν με την ευκαιρία της διοργάνωσης «της ημέρας οργής», που συγκάλεσαν η ισλαμιστική αντιπολίτευση και άλλα 19 κόμματα και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.
Χιλιάδες Ιορδανοί στους δρόμους του Αμμάν ... - ΦΩΤΟ REUTERS
Περίπου 3.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας επέβλεπαν τη διαδήλωση ώστε να αποφευχθούν δυνητικά επεισόδια, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας.

«Όλη η Ιορδανία επιθυμεί τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, μία κοινοβουλευτική κυβέρνηση και ένα πραγματικά αντιπροσωπευτικό κοινοβούλιο», τόνισε ο σεΐχης Χάμζαχ Μανσούρ, επικεφαλής του Μετώπου Ισλαμικής Δράσεως (FAI), κύριο κόμμα της ισλαμικής αντιπολίτευσης.
... ζήτησαν ένα πιο δημοκρατικό Σύνταγμα - ΦΩΤΟ REUTERS
«Επιθυμούμε μεταρρυθμίσεις, μία πραγματικά κοινοβουλευτική μοναρχία», τόνισε από την πλευρά του ο συνδικαλιστής Μαϊσάρα Μάλας.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα που κατήγγειλαν την «διαφθορά σε όλα τα επίπεδα» και τάσσονταν υπέρ της «επιστροφής στο Σύνταγμα του 1952», που είχε υιοθετήσει ο βασιλέας Ταλάλ, παππούς του Αμπντάλα Β’, και έκτοτε έχει τροποποιηθεί ούτε λίγο, ούτε πολύ 92 φορές, εκχωρώντας όλο και περισσότερες εξουσίες στη μοναρχία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε