Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ειρηνοποιός μεταξύ Μέρκελ και Παπανδρέου ο Πρόεδρος της ΕΕ!

REUTERS
Οι σκληρές κουβέντες που αντάλλαξαν χθες εκ του μακρόθεν, Παπανδρέου και Μέρκελ φαίνεται οτι θορύβησαν τους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Για τον λόγο αυτό, ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ επέλεξε σήμερα να πλέξει των εγκώμιο των δυο ηγετών.

Ο κ. Ρομπάϊ, επεσήμανε το θετικό ρόλο που διαδραμάτισαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης.

Μιλώντας στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC) στις Βρυξέλλες, με θέμα “Οράματα για την Ευρώπη” αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας:

«Ποιος άλλος εκτός από τον πρωθυπουργό Παπανδρέου θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα; Και ποιος άλλος εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ θα μπορούσε να πείσει την κοινή γνώμη, η οποία ήταν εν μέρει εχθρική, για την αναγκαιότητα ενός μηχανισμού βοήθειας της Ελλάδας;»

Aντιμετωπίζουμε μια κρίση επιβίωσης

Νωρίτερα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας οτι δεν θα επιβιώσουν η Ε.Ε και το ευρώ αν συνεχίσουμε έτσι όπως είμαστε τώρα.

 “Αντιμετωπίζουμε μία κρίση επιβίωσης. Οφείλουμε να εργασθούμε συντονισμένα για να επιτρέψουμε στην ευρωζώνη να επιβιώσει. Διότι, εάν δεν επιβιώσει η ευρωζώνη, δεν θα επιβιώσει ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιστεύω όμως ότι θα την ξεπεράσουμε”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ.

    Οι υπουργοί Οικονομικών των δεκαέξι χωρών της ευρωζώνης συναντώνται το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.

    Ειδικά το Δουβλίνο, τελεί υπό την πίεση ορισμένων από τους εταίρους του, και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να δεχθεί εξωτερική οικονομική βοήθεια για τη χρηματοδότηση των τραπεζών του, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να αποφευχθεί ένα φαινόμενο επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

    Ομως, μέχρι στιγμής, οι ιρλανδικές αρχές αρνούνται. Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν επανέλαβε χθες το βράδυ ότι η Ιρλανδία δεν θα ζητήσει καμία οικονομική βοήθεια, διότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

   Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Ενωση έδειξε την αποφασιστικότητά της” και “μπορεί να πρέπει να την δείξει και πάλι”, είπε ο Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, αναφερόμενος στο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και στη συνέχεια στη δημιουργία ταμείου υποστήριξης, εν ανάγκη, και άλλων χωρών της ευρωζώνης.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προωθεί ένα ταχύ σχέδιο δράσης, ανησυχώντας για τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει στην αγορά κρατικών ομολόγων. Υποστηρίζεται από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, που θέλουν να αποφύγουν να παρασυρθούν από την καταιγίδα. Αλλες όμως χώρες διαφωνούν με την άσκηση αυτών των πιέσεων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.
   

Διαβάστε επίσης:

Ελληνογερμανική σύρραξη: Βόμβα Μέρκελ: Λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ

Επίθεση Μέρκελ σε Σρέντερ για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ

Κίνδυνος για ντόμινο στην Ευρωζώνη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε