Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Εισβολές της αστυνομίας σε 20 φαβέλες

REUTERS
Η αστυνομία στο Ρίο Ντε Τζανέιρο εισέβαλε σε 15 παραγκουπόλεις επιχειρώντας να ελέγχει την δράση των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά χθες Τρίτη, κι ενώ οι συγκρούσεις συμπλήρωσαν τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις αρχές κακοποιοί επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα και πυρπόλησαν αυτοκίνητα. Το κύμα βίας φέρονται να διέταξαν φυλακισμένα μέλη συμμοριών.
 
Τα επεισόδια αποτελούν μια σοβαρή δοκιμασία για τις αρχές της πόλης εν όψει των διοργανώσεων του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2014 και των ολυμπιακών αγώνων του 2016.
 
“Όλη η αστυνομία είναι στο δρόμο”, δήλωσε ο συνταγματάρχης Λίμα Κάστρου, επικεφαλής της BOPE, ειδικής αστυνομικής δύναμης με σκληρή στρατιωτική εκπαίδευση και νοοτροπία.
 
Δύο ύποπτοι ως μέλη συμμορίας σκοτώθηκαν και 11 άλλοι συνελήφθησαν την Τρίτη στις επιχειρήσεις σε 20 φαβέλες, στις οποίες έλαβαν μέρος εκατοντάδες άνδρες με την υποστήριξη ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων, σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας.
 
Αστυνομικοί συνέλαβαν τέσσερα άτομα που προσπαθούσαν να πυρπολήσουν αυτοκίνητα στη συνοικία Κοπακαμπάνα, όπου είναι προγραμματισμένο να γίνει η διοργάνωση μπιτς βόλεϊ και όπου διοργανώνεται αυτές τις ημέρες διεθνής διοργάνωση ποδοσφαίρου.
 
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη όταν κακοποιοί άνοιξαν πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου–επεισόδιο που η αστυνομία εκτίμησε ότι δε συνδέεται με τα άλλα επεισόδια.
 
Το κύμα βίας άρχισε την Κυριακή με επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και πυρπολήσεις οχημάτων σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας που κακοποιοί ακινητοποιούσαν και ανάγκαζαν τους οδηγούς τους να εγκαταλείψουν.
 
“Ο στόχος των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά είναι να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό. Χάνουν έδαφος”, δήλωσε ο κοινωνιολόγος Κλαούντιου Μπέτου στην εφημερίδα O Globo, από το κράτος και από παραστρατιωτικές ομάδες που αναδύονται ως νέα μαφία. Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν πρώην αστυνομικούς ή αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας, σωφρονιστικούς υπαλλήλους, και έχουν αρπάξει από τις συμμορίες τον έλεγχο 100 και πλέον από τις 250 φαβέλες, στις οποίες ζουν περίπου 2 εκατ. άνθρωποι, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτό τον μήνα.
 
Ο υπουργός Ασφάλειας της πολιτείας Ζουζέ Μπελτράμε δήλωσε ότι “αυτοί που χάνουν διαμαρτύρονται, ή στοιχηματίζουν πως το κράτος θα τα παρατήσει, αλλά θέλω να τους προειδοποιήσω ότι θα διπλασιάσουμε το δικό μας ποντάρισμα. Όποιον σταθεί στον δρόμο μας θα τον πατήσουμε”, πρόσθεσε.
 
Η δράση των συμμοριών έχει επεκταθεί από τις φαβέλες ακόμα και στα πιο ακριβά προάστια του Ρίου αφότου στην πόλη ανατέθηκε η διοργάνωση των Ολυμπιακών το 2009. Μέλη συμμοριών έριξαν ελικόπτερο της αστυνομίας μερικές ημέρες μετά την τελετή, εξωθώντας τις αρχές να προχωρήσουν σε εφόδους στις οποίες βρήκαν το θάνατο 30 άτομα. Τον Αύγουστο, ένοπλοι κατέλαβαν ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων και κράτησαν 35 άτομα ως ομήρους για δύο ώρες.
 
“Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε οι καλοί να κερδίσουν εκείνους που προτιμούν να ζουν τη ζωή τους ως κακοποιοί”, δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε