Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Εκ των έσω οι αποκαλύψεις για τα παγιδευμένα δέματα σε Βρετανία και Ντουμπάι

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι τύψεις έκαναν ένα πρώην μέλος της Αλ Κάιντα να δώσει τις κρίσιμες πληροφορίες στις αρχές, να αποκαλυφθεί και να αποτραπεί μια νέα τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες σχετικά με τα παγιδευμένα δέματα που ξεκίνησαν από την Υεμένη με προορισμό τις ΗΠΑ και εντοπίστηκαν στη Βρετανία και το Ντουμπάι δόθηκε από πρώην μέλος της Αλ Κάιντα, αποκάλυψε το BBC. Πρόκειται για τον Τζαμπέρ αλ Φαΐφι, που παραδόθηκε στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας πριν δύο εβδομάδες.

Ο αλ Φαΐφι κρατούνταν για ένα διάστημα στη φυλακή του Γκουαντάναμο, αλλά προσχώρησε στο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη μετά την απελευθέρωσή του και παρά το γεγονός ότι είχε συμμετάσχει σε πρόγραμμα αποκατάστασης στη Σαουδική Αραβία το 2006.

Άνθρωπος «κλειδί» στην υπόθεση θεωρείται Ιμπραΐμ Χασάν αλ-Ασίρι, που φέρεται να είναι ο κύριος κατασκευαστής εκρηκτικών μηχανισμών για την Αλ Κάιντα της Υεμένης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα τρομοκρατίας, Τζον Μπρέναν, και οι δυο εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν κατασκευαστεί από τον ίδιο άνθρωπο που έφτιαξε τον εκρηκτικό μηχανισμό που βρέθηκε στα εσώρουχα ενός Νιγηριανού, ο οποίος επιχείρησε -αποτυχημένα- να πυροδοτήσει τη βόμβα σε πτήση πάνω από το Ντιτρόιτ ανήμερα των Χριστουγέννων, πέρυσι.

Επίσης, πιστεύεται ότι ο Ασίρι κατασκεύασε τη βόμβα με την οποία ο αδερφός του, Αμπντουλάχ, επιχείρησε να δολοφονήσει τον Σαουδάραβα επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Ναϊφ.

Τα δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα περιείχαν αντίστοιχα 300 και 400 γραμμάρια πενθρίτη, ένα ισχυρό εκρηκτικό, δήλωσαν γερμανικές κυβερνητικές πηγές.

Το δέμα που εντοπίστηκε στο Ντουμπάι σε μία πτήση της εταιρείας Qatar Airways περιείχε 300 γραμμάρια εκρηκτικών, ενώ το άλλο, που εντοπίστηκε στη Βρετανία, αφού πρώτα πέρασε από τη Γερμανία, περιείχε 400 γραμμάρια. Και τα δυο προορίζονταν για συναγωγές στο Σικάγο.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει και στις επιβατικές πτήσεις την απαγόρευση των πτήσεων μεταφοράς φορτίων που προέρχονται από την Υεμένη. «Όλες οι αεροπορικές εταιρείες της Υεμένης που πραγματοποιούν πτήσεις προς τη Γερμανία ενημερώθηκαν για την απαγόρευση των πτήσεων και (…) δόθηκαν οδηγίες στις αρχές της γερμανικής πολιτικής αεροπορίας να κατευθύνουν αλλού οποιαδήποτε πτήση προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από την Υεμένη», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Μεταφορών.

Το Βερολίνο απαγόρευσε από το Σάββατο την άφιξη στη Γερμανία οποιασδήποτε πτήσης μεταφοράς φορτίων με προέλευση την Υεμένη και αποφάσισε να ελέγξει όλα τα φορτία που είχαν φτάσει τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανακάλυψη στο Ντουμπάι και στη Βρετανία δύο παγιδευμένων δεμάτων που προέρχονταν από την Υεμένη, προορίζονταν για τις ΗΠΑ και ένα εξ αυτών είχε περάσει από το αεροδρόμιο της Κολωνίας/Βόννης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε