Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Έκανε ανασχηματισμό παραμονή Πρωτοχρονιάς!

Έκανε ανασχηματισμό παραμονή Πρωτοχρονιάς!

Αφού έρχεται νέος χρόνος είπε να “φτιάξει” και νέα κυβέρνηση και έτσι προχώρησε σε ανασχηματισμό.

Ο λόγος για την πρωθυπουργό της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ που προχώρησε χθες σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής της με στόχο κατά τα φαινόμενα να επικεντρωθεί στην προσπάθεια ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μετά τον ανασχηματισμό ο αριθμός των υπουργών μειώθηκε από 10 σε 8.

    Η Όντνι Χαρνταρντότιρ του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της πρωθυπουργού ονομάστηκε νέα υπουργός Οικονομίας. Διαδέχεται τον Στάινγκριμουρ Σίφγκουσον, ο οποίος ανέλαβε υπουργός Γεωργίας και Αλιείας και Οικονομικών.

    Τα ζητήματα που άπτονται της αλιείας και της γεωργίας στην Ισλανδία είναι από τα πιο ακανθώδη στις ενταξιακές συνομιλίες της χώρας του βόρειου Ατλαντικού με την ΕΕ, που άνοιξαν τον Ιούλιο του 2010.

    Ο πρώην υπουργός Γεωργίας και Αλιείας Γιον Μπγιάρνασον του Αριστερού-Πράσινου Κινήματος είναι γνωστός ευρωσκεπτικιστής. Μετά την παραίτησή του ο Μπγιάρνασον είπε ότι η στάση του όσον αφορά την ΕΕ υπήρξε ένας από τους βασικούς λόγους που εγκατέλειψε την κυβέρνηση.

    Ο Άρνι Παλ Άρνασον, υπουργός Οικονομικών, επίσης αποχώρησε από την κυβέρνηση.

    Η πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ανασχηματισμός είχε στόχο να καταστήσει την κυβέρνηση πιο αποτελεσματική συνδυάζοντας χαρτοφυλάκια.

    Καθώς συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) και στη Ζώνη Σένγκεν, η Ισλανδία ήδη έχει καλύψει τα δύο τρίτα του νομικού πλαισίου που χρειάζεται εναρμόνιση πριν από την εισδοχή της στην ΕΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε