Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Έκανε το γιο του στρατηγό για να… γλιτώσει το πραξικόπημα

ΦΩΤΟ REUTERS

Έναν πρωτότυπο τρόπο να μη χάσει την εξουσία βρήκε ο πρωθυπουργός της Καμπότζης. Ποιον; Έδωσε προαγωγή στον 33χρονο γιο του και από υποστράτηγο τον έκανε διοικητή του πεζικού.

Η ταχύτατη άνοδος του υποστράτηγου Χουν Μανέτ προκάλεσε μια συζήτηση για ένα θέμα που σπάνια συζητείται στην Καμπότζη: ποιος θα διαδεχθεί τον πατέρα του υποστρατήγου στην πρωθυπουργία, στην οποία βρίσκεται από το 1998;

Έγιναν μάλιστα και συγκρίσεις ανάμεσα στην άνοδο του Χουν Μανέτ και σε εκείνη του Κιμ Γιονγκ-ουν, γιου του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ο οποίος τον προηγούμενο Σεπτέμβριο από την αφάνεια, έγινε στρατηγός και μέλος του Πολιτικού Γραφείου, σε μία κίνηση που ονομάστηκε «αποκάλυψη ενός διαδόχου».

Αλλά οι αναλυτές λένε ότι το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την εξουσία ο Χουν Σεν είναι αδιανόητο τώρα και βλέπουν την προαγωγή του γιου του ως ένδειξη τόσο των βαθιών ριζών της οικογενειοκρατίας στην Καμπότζη, όσο και των ακατάπαυστων προσπαθειών του πρωθυπουργού να εδραιώσει την εξουσία του για πολλά χρόνια ακόμη.

Η είσοδος του μεγαλυτέρου και πιο προνομιούχου από τα 6 παιδιά του Χουν σε θέση κλειδί στο στρατό καθιστά το ενδεχόμενο πραξικοπήματος πολύ λιγότερο πιθανό.

«Είναι 16 χρόνια στο στρατό, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να κάνει προαγωγές σύμφωνα με το εσωτερικό του πλαίσιο», είπε ο Χουν υπερασπιζόμενος την προαγωγή του γιου του, ο οποίος έχει σπουδάσει στη στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ στις ΗΠΑ και έχει κάνει διδακτορικό στην οικονομία σε βρετανικό πανεπιστήμιο, έχοντας πολύ καλύτερη εκπαίδευση από τη στοιχειώδη που είχε ο πατέρας του σε ένα αγροτικό μοναστήρι.

Πριν την προαγωγή του στο στρατό ο Μανέτ είχε υπηρετήσει ως αναπληρωτής διοικητής των σωματοφυλάκων του πατέρα του και επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε