Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Εκατοντάδες οι νεκροί από την κακοκαιρία στην Ευρώπη

Εκατοντάδες οι νεκροί από την κακοκαιρία στην Ευρώπη

Το κύμα ψύχους εχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 220 ανθρώπων, ενώ ο απολογισμός υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη όπου η Ουκρανία και η Πολωνία είναι οι πλέον πληγείσες χώρες με 138 νεκρούς.

Από τις 27 Ιανουαρίου έως σήμερα, στην Ουκρανία, έχουν χάσει τη ζωή τους 101 άνθρωποι: 11 εξέπνευσαν στο νοσοκομείο, 64 βρέθηκαν στο δρόμο και 26 άφησαν την τελευταία τους πνοή στο σπίτι τους. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν άστεγοι. Εκατοντάδες άλλοι έχουν νοσηλευθεί για κρυοπαγήματα και υποθερμία.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο οι νεκροί έφτασαν τους 38. Η Ουκρανία περνάει τον πιο ψυχρό χειμώνα των έξι τελευταίων ετών. Στη διάρκεια της νύχτας, οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τους -33 βαθμούς. Και βελτίωση του καιρού δεν αναμένεται άμεσα…

Στην Πολωνία το ψύχος στοίχισε τη ζωή σε άλλους οκτώ ανθρώπους κατά τις τελευταίες 24 ώρες. Και εδώ, τα περισσότερα θύματα ήταν άστεγοι. Συνολικά, από την αρχή του κύματος ψύχους, έχουν πεθάνει 37 άνθρωποι. Οι θερμοκρασίες στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας έπεσαν στους – 35 βαθμούς υπό το μηδέν.

Στη Ρωσία, όπου οι θερμοκρασίες φλερτάρουν με τους -25 βαθμούς στη Μόσχα και πλησιάζουν τους -50 στη Γιακουτία (ανατολική Σιβηρία), οι αρχές ανακοίνωσαν πως από την 1η Ιανουαρίου 64 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ένας 50χρονος, άστεγος, άνδρας βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης νεκρός στο Μιλάνο. Είχε προσπαθήσει να βρει λίγη ζεστασιά μέσα σε θάμνο, σε δημόσιο πάρκο.

Οι εθελοντές που βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση των ατόμων που ζουν στο ύπαιθρο, για να τα μεταφέρουν σε κλειστούς χώρους, δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν και πέθανε λόγω κρυοπληξίας.

Τεράστια προβλήματα σημειώνονται στις σιδηροδρομικές συνδέσεις στην βόρεια και κεντρική Ιταλία και τρένο που συνδέει τη Μόντενα με την Αγκόνα, παρέμεινε “εγκλωβισμένο” μέσα στα χιόνια επί 12 ώρες.

Οι επιβάτες καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχε θέρμανση, το φαγητό και το νερό εξαντλήθηκαν και κανείς δεν τους έδωσε πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης.

Διαβάστε την είδηση για την Ιταλία που έχει μπει στην κατάψυξη

Στη Γαλλία, το ψύχος και οι παγωμένοι άνεμοι από βορειοανατολικά ήταν αιτία 39 περιοχές να τεθούν σε πορτοκαλί κατάσταση συναγερμού.

Στη Γερμανία η θερμοκρασία έφθασε τους 15 βαθμούς υπό το μηδέν στο Βερολίνο τη νύχτα με πυκνή χιονόπτωση στην πόλη όπως και στο Αμβούργο.

Στη Βρετανία το θερμόμετρο έπεσε στους -11 βαθμούς στη νοτιοανατολική κομητεία Μπάκινγχαμσιρ, ενώ δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς στη διάρκεια της ημέρας.

Δύο νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στη Ρουμανία, αυξάνοντας σε 24 τον αριθμό των νεκρών από το κύμα ψύχους στη χώρα από την περασμένη Πέμπτη. Σχεδόν 380 σχολεία ήταν κλειστά σήμερα σε 29 περιοχές λόγω του ψύχους.

Στη Σερβία χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ 23 περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Συνολικά έξι άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που ξεκίνησαν τα προβλήματα με την κακοκαιρία.

Στη Βουλγαρία έξι νέοι θάνατοι καταγράφηκαν σήμερα, αυξάνοντας σε 16 τον αριθμό των θυμάτων στη χώρα. Τα περισσότερα θύματα ήταν χωρικοί που βρέθηκαν νεκροί στα σπίτια τους τα οποία δεν είχαν θέρμανση ή είχαν αποκλειστεί στο δρόμο. Τουλάχιστον 1.000 σχολεία παραμένουν κλειστά για τρίτη συνεχή ημέρα, ενώ νέες χιονοπτώσεις πλήττουν τις βορειοανατολικές περιοχές.

Στην Τσεχία ο απολογισμός στο εξής είναι έξι νεκροί και ο υδράργυρος έπεσε στους -38,1 βαθμούς Κελσίου στη νοτιοδυτική περιοχή Σουμάβα.

Στη Σλοβακία ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός από υποθερμία αυξάνοντας σε τρία συνολικά τα θύματα του κύματος ψύχους.

Το πολικό ψύχος έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα και στην ανατολική Ανατολίας, στην Τουρκία. Στο Ερζερούμ, η θερμοκρασία έπεσε στους -35, ενώ σε 727 χωριά η κυκλοφορία έχει “παραλύσει” εξαιτίας των έντονων χιονοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων.

Μάλιστα, για τη διακομιδή 20 ασθενών από ορισμένα από τα χωριά αυτά στο νοσοκομείο χρειάστηκε η συνδρομή των ομάδων αντιμετώπισης έκτακτων καταστροφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο έλεος του χιονιά η νοτιοανατολική Ευρώπη – Πάνω απο 100 οι νεκροί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε