Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Εκκληση στη Συρία για τερματισμό της βίας

ΗΠΑ, Βρετανία, Ιρακ και Σαουδική Αραβία ζητούν τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας.

Άλλα δύο άτομα σκοτώθηκαν το Σάββατο από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη βορειοδυτική πόλη Λαττάκεια, όπου ο στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης, την επόμενη ημέρα των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά την καταστολή των οποίων 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες κάλεσαν τη συριακή κυβέρνηση να τερματίσει άμεσα τις επιθέσεις κατά των διαδηλωτών που ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ ενώ συμφώνησαν “να παρακολουθούν στενά τις ενέργειες της συριακής κυβέρνησης και να έχουν διαβουλεύσεις για τις περαιτέρω κινήσεις τους μέσα στις επόμενες ημέρες”, τονίζεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας κατά την οποία συζήτησαν για “περιφερειακά θέματα και την κατάσταση στη Συρία”, ενώ εξέφρασαν την “έντονη και κοινή ανησυχία τους για τη χρήση βίας από τη συριακή κυβέρνηση κατά των πολιτών της”.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, κάλεσε τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ να επισπεύσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να τερματίσει “την καταστολή των διαδηλώσεων”.”Ελπίζω ότι οι διαδηλώσεις στη Συρία δεν θα καταστέλλονται βίαια,” είπε ο ίδιος στον ιρακινό τηλεοπτικό σταθμό al-Sumaria.

Ο αλ Μάλικι, σχολιάζοντας για πρώτη φορά την κατάσταση στη Συρία, είπε ότι η κυβέρνηση του αλ Ασαντ θα πρέπει να “ανταποκριθεί στα λαϊκά αιτήματα και να επισπεύσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε